IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia представи рекордни резултати и е напълно отдадена на метавселената

Най-високо оценяваната компания за чипове в света се разраства бързо и навлиза в нови бизнес области

10:40 | 17.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан трябваше да осъществи истински спектакъл в сряда вечерта. От една страна, Хуан трябваше да обясни провала на многомилиардната покупка на британския разработчик на чипове Arm. От друга страна, трябваше да представи достойна за фондовата борса перспектива за бъдещето и да представи нова стратегия за растеж без Arm. Той успя да постигне това. Решаваща роля изигра настъпващата метавселена, връзката между офлайн и онлайн света, която шефът на Facebook Марк Зукърбърг провъзгласи преди няколко месеца.

А резултатите на производителя за миналата година са отлични. Търсенето на чипове в световен мащаб доведе до рекордни стойности на бизнеса с полупроводници. Приходите през четвъртото тримесечие, което приключи в края на януари, нараснаха с 53% до почти 7,6 млрд. долара. Крайният резултат е печалба в размер на 3 млрд. долара, което е повече от двукратен ръст в сравнение със същия период на миналата година. За изминалата фискална година Nvidia отчете продажби в размер на 26,9 млрд. долара (ръст от 61%) и нетна печалба от 9,7 млрд. долара (ръст от 125%).

Още в началото Хуан се спря на неуспешното придобиване на британския разработчик на чипове Arm. „Направихме всичко по силите си, но насрещните ветрове бяха твърде силни", каза той по време на разговора с анализаторите, визирайки съпротивата на американските, европейските и особено британските регулаторни органи. Провалът на сделката се отрази на тримесечните приходи с 1,3 млрд. долара - такава компенсация получава собственикът на Arm, японският инвеститор в технологични компании Softbank.

Но Хуан не отдели твърде дълго време на провалената сделка. По-скоро поясни, че компанията му е добре позиционирана за бъдещето дори без Arm - което се дължи главно на предстоящата метавселена, която Nvidia нарича Omniverse. В тази вътрешна платформа творци, дизайнери, изследователи и инженери ще работят заедно виртуално с физически коректни симулации в реално време.

„Днешният интернет е двуизмерен", обяснява Хуан. „Изграждаме омнивселената, за да го направим триизмерен и да го свържем с реалния свят. Това е истинският нов праг“.

Според него бъдещето принадлежи на 3D приложенията, и то не само във видеоигрите или филмите, „а във всички видове цифрови приложения". По думите му с помощта на омнивселената компаниите могат например да изградят цифрова фабрика, да управляват автопарк от автономни автомобили или промишлени роботи. Служителите могат да наблюдават производството от дома си, дори и от другия край на света. „Тук сме все още в самото начало", каза Хуан.

Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още