IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia представи рекордни резултати и е напълно отдадена на метавселената

Най-високо оценяваната компания за чипове в света се разраства бързо и навлиза в нови бизнес области

10:40 | 17.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

За да разберем предизвикателството, е необходимо да разгледаме структурата на света на чиповете: Nvidia има пазарен дял от около 80% при графичните карти. В останалата част доминират двата американски конкурента AMD и Intel. Всички печелят добре, макар и в различни сегменти.

Чиповете за персонални компютри се разделят на два вида: централни процесори (CPU) и графични процесори (GPU). CPU могат да извършват по-сложни изчислителни операции, но са по-бавни. Графичните процесори са подходящи за по-прости аритметични изчисления, но благодарение на милиардите транзистори в един чип те могат да извършват особено голям брой операции наведнъж. Това е особено важно в областта на изкуствения интелект, където трябва да се оценяват големи количества данни.

„Nvidia е завладяла пазара на графични процесори, но не предлага централни процесори. AMD предлага графични и централни процесори, но изостава по отношение на пазарния си дял. А Intel се движи на зигзаг", обяснява Глен О'Донъл, експерт по чипове в американската анализаторска компания Forrester. Intel е пазарен лидер при чиповете. В областта на графичните процесори компанията се появи и изчезна два пъти през последните десет години. Понастоящем Intel предлага предимно интегрирани графични карти за лаптопи, но сега иска да заграби и от другия пазар.

За да атакува Intel, Nvidia се нуждае от компетентност в областта на CPU, казва О'Донъл, и това е истинската причина за плана за поглъщане на Arm. „Arm свърши отлична работа при разработването на процесори. Основното им предимство е ниската консумация на енергия". Последното е особено важно за смартфоните, за да се удължи животът на батерията, казва той. Почти всички чипове за смартфони днес са базирани на технологията на Arm.

Да вземем iPhone: „Apple беше голям клиент на Intel. Вече не“, коментира О'Донъл. При новия си чип M1 Apple разчита на технологията на  Arm, която британците лицензират. „Това е точно технологията, която Nvidia искаше да осигури. Ако придобиването се беше осъществило, Nvidia щеше да стане най-важният доставчик на Apple“.

Ако Хуан беше започнал опита за поглъщане една година по-рано, може би все още щеше да успее, казва Финтл от Capgemini. Но както и да е, политическият натиск в Америка, ЕС и Обединеното кралство, където Arm се смята за „национално богатство", подхранван и от конкурентите, просто стана твърде голям. Защо Хуан все пак е преследвал плановете за поглъщане? „Това беше просто изстрел в тъмното", смята Къртис. „Струваше си да опита. Това щеше да е сделката на века“.

Извън мечтата - това, което е неуспех за Nvidia, е предимство за индустрията за чипове, поне в краткосрочен план, смята Финтл: ако ARM остане независима, достъпът до основните технологии ще бъде отворен за всички компании без пречки.

А самата Nvidia все още се оценява изключително високо - на 663 млрд. долара. Оценката на Intel е само около 200 млрд. долара, а приходите ѝ са четири пъти по-високи от тези на Nvidia. Поразителната разлика вероятно се дължи и на харизматичния шеф на Nvidia.

„Ако даден проблем е лесен за решаване, не ме интересува", казва веднъж Хуан по време на посещение в Мюнхен. Това може би се дължи и на факта, че успехът не е бил съвсем естествен за него. Хуан е роден в Тайван, а в ранна възраст родителите му емигрират в Тайланд. Когато политическата ситуация там се влошава, те изпращат момчето да живее при леля си и чичо си в САЩ. Прекарва младежките си години в Орегон, учи електроинженерство и завършва магистратура в Станфорд.

На 30-ия си рожден ден основава Nvidia заедно с Къртис Прим и Крис Малаховски. Първоначално компанията се нарича Next Version, но когато трябва да бъде вписана в търговския регистър, основателите измислят латинското Invidia (завист). С чиповете за компютърни игри следва бърз възход и през 1999 г. вече жененият семеен мъж прави компанията публична.

Както малцина други мениджъри, 58-годишният мениджър е успял да открие нови сфери на дейност. „Nvidia е един от най-големите двигатели на технологичния свят", казва Къртис. „Дженсън Хуан направи много неща правилно", смята и експертът на Forrester О'Донъл. „Хуан е електроинженер. А технологичните компании, ръководени от инженер, а не от човек, който се занимава с финансите, обикновено са в по-добро състояние“. Според него негативният пример е Intel, където бившият главен финансов директор бе управлявал междувременно концернът. Новият главен изпълнителен директор Пат Гелсингер също е с техническо образование.

За разлика от Intel Nvidia не инвестира нито цент във фабрики за чипове. Въпреки това компанията има достъп до най-модерните производствени процеси: Nvidia използва производителя на договорни отношения TSMC. Умно решение: Най-голямата така наречена леярна на чипове в света е далеч напред в технологично отношение. От друга страна, конкурентът Intel трябва да похарчи милиарди, за да модернизира собствените си фабрики. Това свива маржовете и ограничава капацитета, което прави Nvidia много по-печеливша.

Ако Хуан наистина е прав, възходът ще продължи по този начин, включително и в метавселената. „Все още сме в началото на внедряването на изкуствения интелект. Невероятно е какво все още е възможно там", заяви той в сряда.

За текущото тримесечие Nvidia прогнозира допълнително увеличение на приходите до 8,1 млрд. долара. Анализаторите очакваха около 7,3 млрд. долара. Но и сърцата на инвеститорите не бият безкрайно за Nvidia. Във всеки случай Wall Street преглътна хладнокръвно отличните данни в четвъртък вечер: акциите на Nvidia поевтиняха с 2,6% в следборсовата търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още