IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia обмисля да се откаже от сделката с Arm?

Според източници на Bloomberg технологичният гигант не очаква сделката да бъде завършена

14:05 | 25.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Технологичният гигант Nvidia тихо се готви да се откаже от покупката на компанията за чипове Arm от Softbank, тъй като не постига почти никакъв напредък по това да спечели одобрение на сделката на стойност 40 млрд. долара, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Nvidia е заявила пред партньорите си, че не очаква сделката да бъде приключена, казва един от източниците, поискал анонимност заради частния характер на разговорите. В същото време Softbank ускорява подготовката за първично публично предлагане на Arm като алтернатива на придобиването от Nvidia, казва друг източник.

Покупката, която трябваше да се превърне най-голямото придобиване на производител на чипове, когато бе обявена през септември 2020 г., предизвика ожесточена реакция сред регулаторите и индустрията за полупроводници, включително клиентите на Arm. Федералната комисия по търговия на САЩ заведе дело, за да спре сделката през декември, твърдейки, че Nvidia ще стане твърде голяма и мощна, ако спечели контрола над Arm.

Придобиването среща съпротива и в Китай, където властите са склонни да блокират придобиването, ако спечели одобрени на други места, твърди един източник. Те обаче не очакват сделката да стигне толкова далеч.

Лидерите и на Nvidia, и на Arm все още търсят одобрението на регулаторите, казват източниците, и засега финални решения не са взети. През целия процес компаниите публично поддържат ангажимента си към покупката.

„Продължаваме да поддържаме позициите, изразени подробно в последните ни регулаторни документи – че тази сделка осигурява възможност да ускори Arm и да засили конкуренцията и иновациите“, заяви говорителят на Nvidia Боб Шербин.

„Оставаме с надеждата, че сделката ще бъде одобрена“, заяви говорител на SoftBank в изявление по имейл.

Ако Nvidia успее да премине напред със сделката, това би било огромен успех за главния изпълнителен директор Дженсен Хуанг, който изгради империя в сферата на чиповете от бизнеса за графични карти. Той вече стои начело на най-ценната американска компания в индустрията, като пазарната капитализация е от над половин трилион долара.

Продажбата на Arm е под сериозен преглед, тъй като чиповете ѝ се използват във всичко от телефони до автомобили и заводско оборудване. Най-големите технологични компании в света разчитат на технологията на Arm и се опасяват, че могат да изгубят неограничен достъп, ако тя премине към Nvidia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още