IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia представи рекордни резултати и е напълно отдадена на метавселената

Най-високо оценяваната компания за чипове в света се разраства бързо и навлиза в нови бизнес области

10:40 | 17.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

На пръв поглед подобни визии могат да звучат малко езотерично. Всъщност обаче Nvidia е в най-добра позиция да се възползва от предстоящата метавселена - независимо как точно ще изглежда тя. Триизмерните изчисления с изкуствен интелект стават все по-важни в много сектори на икономиката, а Nvidia осигурява хардуера за това: мощни графични процесори.

Всичко започна с разработването на графични карти за видеоигри, казва пред Handelsblatt Джонатан Къртис, който управлява технологичния фонд Franklin Technology Fund на стойност близо 11 млрд. долара в американската компания Franklin Templeton. И до ден днешен Nvidia остава вярна на основния си продукт. „Това вече се отплаща. Намираме се в златната ера на графичните процесори, а те са точно основният бизнес на Nvidia“.

Чиповете, наречени графични процесори, са от решаващо значение за игрите, но отдавна са незаменими и в центровете за данни и за приложенията на изкуствения интелект, като например изчисленията, необходими за автономното шофиране. Малък, но интересен бизнес е и този с процесорите за добив на криптовалути.

В сектора на игрите продажбите на Nvidia са се увеличили с 37% до 3,4 млрд. долара през последното тримесечие. Бизнесът с центрове за данни вече е почти толкова голям, след като нарасна със 72% до 3,2 милиарда долара.

Един от важните клиенти е групата Meta на Facebook. Тя иска да използва технологията на Nvidia в планирания си суперкомпютър, чиято производителност се очаква да надхвърли тази на всички предишни високопроизводителни компютри. „Nvidia се разраства силно в основния си бизнес, при чиповете за игри, но и в други области", казва Къртис. „Nvidia намалява зависимостта си от нестабилния пазар на игри. Това е добре“.

Инвеститорите възнаграждават стратегията и оценяват Nvidia на почти 70 пъти годишната печалба. Големият конкурент Intel е със съотношение цена/печалба от 1 към 10. Но може ли това да продължи вечно?

Цената на акциите на най-високо оценявания производител на чипове в света се срина с около една пета от есента насам. Експертите обаче смятат, че това в най-добрия случай е корекция на иначе много високо ниво. Историята на растежа далеч не е приключила, казва Питър Финтл, експерт по чиповете в консултантската фирма Capgemini.

Новите клиенти, като например автомобилната индустрия, която иска да усвои автономното шофиране през следващите години и се нуждае от чипове за тази цел, са обнадеждени. За да се сдобият със заветния хардуер, производители на автомобили като Mercedes-Benz се съгласиха на неизвестна досега сделка: Nvidia ще получава постоянен дял от техните приходи.

За Хуан това е бъдещето. „Ако можем да използваме графичен процесор за изкуствен интелект, роботика, автономно управление на автомобили, изчисления в облака, суперизчисления, тогава искаме да предоставим пълния спектър от мощта на Nvidia", каза той. За клиентите това означава едно нещо в съвсем реални измерения: Nvidia иска да получи заплащане за своята мощност.

„Бизнес моделът на Omniverse се основава на вноски", обясни Хуан направо. Nvidia е напълно ангажирана с лицензионните модели и месечните абонаменти за услуги, каза той. „Получаваме приходи през целия жизнен цикъл на автомобила. И можете да си представите какво се случва след десет години. Там има големи възможности“.

Е, всичко ли е само розово при Nvidia? Хуан остава неясен по един въпрос: Как планира да запълни дефицита в сектора на процесорите на Nvidia, след като сделката с Arm се провали. Той заяви, че „сега ще преразгледат възможностите за използване на освободения капитал".

Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още