IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia зададе смекчена прогноза за резултатите, тъй като приходите от игри спадат с 33%

Около една трета от продажбите на компанията идват от играчите на видеоигри, които желаят най-съвременна графична производителност

09:55 | 25.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Централата на Nvidia в Калифорния. Снимка: компанията
Централата на Nvidia в Калифорния. Снимка: компанията

Nvidia Corp., която по-рано този месец предупреди, че приходите ѝ се свиват, даде разочароваща прогноза за текущия период, която по този начин засили опасенията за отслабване на полупроводниковата индустрия. 

Приходите за третото фискално тримесечие ще бъдат около 5,9 млрд. долара, се казва в изявление на компанията късно от сряда. За сравнение - средната оценка на анализаторите бе за 6,92 млрд. долара. Брутният марж, делът от продажбите, който остава след приспадане на производствените разходи, ще бъде 65%, като се приспаднат някои елементи, предава Bloomberg. 

Nvidia публикува прогнозата само две седмици, след като предупреди, че приходите за последното тримесечие ще бъдат доста под първоначалните очаквания. Компанията обвини за това намаляващото търсене на чипове, използвани в компютрите за игри, като се позова на „предизвикателните пазарни условия".

Прогнозите ѝ предполагат, че спадът в технологичния сектор ще продължи дълго. След големия подем по време на пандемията от Covid-19 индустрията на чиповете се подготвя за особено силен спад, тъй като се натрупват редица признаци за проблеми. World Semiconductor Trade Statistics, организация с нестопанска цел, която следи доставките, току-що понижи прогнозата си за тази година до най-слабия темп от 2019 г. насам.

Nvidia е сред компаниите за чипове, които са най-силно засегнати от ограничаването на разходите на потребителите в отговор на високата инфлация и повишаването на лихвените проценти. Около една трета от продажбите на Nvidia се генерират от любителите на видеоигрите, които желаят най-модерната графична производителност и чиито решения за покупка се колебаят в зависимост от покупателната им способност, коментира The Wall Street Journal. 

За предходното тримесечие, което приключи през юли, компанията отчете приходи от продажби в размер на 6,7 млрд. долара, което е с 3% повече спрямо предходната година. Резултатът е в съответствие с прогнозата на компанията, след като тя преразгледа данните в посока надолу от по-ранна прогноза за продажби в размер на 8,1 млрд. долара. 

„Навигираме преходите във веригата ни за доставки в предизвикателна макросреда", заяви главният изпълнителен директор Дженсън Хуан в изявление, като добави, че компанията ще работи по тези проблеми.

След обявяването на резултатите цената на акциите на компанията се понижи с повече от 1% в следборсовата търговия. Акциите на компанията се обезцениха с 43% тази година на фона на широката разпродажба на акции на полупроводникови компании, но тя остава най-голямата компания за чипове в САЩ по пазарна стойност.

Intel Corp., най-големият производител на чипове в САЩ по обем на продажбите, също е засегнат от кризата в икономиката, която се усложнява от закъсненията при пускането на пазара на някои от най-новите му продукти. Компанията отчете неочаквана загуба за второто тримесечие и намали прогнозата си за цялата година, позовавайки се на по-слабия от очакваното пазар на персонални компютри, в които се вграждат нейните чипове. Миналия месец производителят на чипове за мобилни телефони Qualcomm Inc. преразгледа надолу прогнозата си за доставките на 5G смартфони до 650-700 млн. броя през тази година, отразявайки по-слабото търсене на телефони.

Други техни колеги, произвеждащи чипове, не се представиха толкова зле, особено тези, които са насочени към индустриалния и автомобилния сектор, все още изпитващи дългогодишен недостиг на чипове, който сви продажбите на автомобили и затрудни доставките на много уреди и медицински изделия. През миналия месец компании като доставчикът на автомобилни чипове NXP Semiconductors NV и гигантът в областта на аналоговите чипове Texas Instruments Inc. отчетоха по-добри от очакваните резултати за второто тримесечие.

За Nvidia сегментът на игрите е основният източник на проблеми през последните месеци, като през последното фискално тримесечие приходите от него са спаднали с 33% до 2,04 млрд. долара. Компаниите, които продават чиповете на Nvidia на потребителите, отбелязаха по-ниски продажби, а Nvidia коригира цените си спрямо трудните пазарни условия, които очаква да се запазят и през настоящото тримесечие, заяви финансовият директор Колет Крес.

Компанията беше засегната и от спада в добива на криптовалути, който разчита на изчислителната мощ на графичните ѝ чипове. Цифровите валути поевтиняха рязко тази година, което направи добива им нерентабилен. Главният финансов директор на Nvidia Колет Крес. Снимка: Nvidia Главният финансов директор на Nvidia Колет Крес. Снимка: Nvidia

Продажбите в бизнеса на компанията с центрове за данни, който се фокусира върху използването на чиповете на Nvidia за захранване на изчисления с изкуствен интелект, нараснаха с 61% през последното тримесечие до 3,81 млрд. долара, въпреки че не достигнаха първоначалните очаквания на компанията. Според Крес прекъсванията във веригата за доставки са ограничили растежа в този сектор.

Тъй като търсенето на автомобили все още е стабилно, продажбите на Nvidia за автомобилната индустрия нараснаха с 45% през тримесечието до 220 млн. Компанията доставя технологии за подпомагане на водача, които се използват все повече в новите автомобили.

Nvidia заяви, че продажбите в центровете за данни и в автомобилната индустрия през настоящото тримесечие трябва да бъдат по-високи от тези през последния тримесечен период. Продажбите на продукти за игри се очаква да намалеят допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още