IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm даде слаба прогноза и поднови опасенията за забавяне

Нарастващата инфлация намали покупателната способност на потребителите и засегна продажбите на смартфони, които са ключов пазар за чиповете на концерна

07:47 | 28.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Qualcomm Inc., най-големият производител на чипове за смартфони, даде слаба прогноза за текущия период, като заяви, че отслабващата икономика ще попречи на потребителските разходи за мобилни устройства. Приходите през четвъртото фискално тримесечие ще бъдат между 11 и 11,8 млрд. долара, заяви Qualcomm в изявление в сряда. За сравнение - средната оценка на анализаторите бе за 11,9 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата ще бъде между 3 и 3,30 долара на акция, при средна прогноза от 3,26 долара, предава Bloomberg.

Акциите на Qualcomm, които се представиха по-добре от генералното представяне на акциите на производителите на чипове през тази година, поевтиняха с около 2,4% в следборсовата търговия след съобщението.

Нарастващата инфлация намали покупателната способност на потребителите и засегна продажбите на смартфони, които са ключов пазар за чиповете на Qualcomm. Въпреки че главният изпълнителен директор Кристиано Амон навлиза в различни области, включително превозни средства, мрежово оборудване и компютри, компанията все още разчита на телефоните, за да стимулира растежа.

По-слабите перспективи пред икономиката накараха Qualcomm да намали с около 20 цента прогнозата си за печалбата за текущия период, заявиха мениджърите по време на конферентен разговор с анализатори.

Сега Qualcomm очаква доставките на смартфони да намалеят в средния едноцифрен процентен диапазон през 2022 г. в сравнение с предходната година - по-слаба прогноза от предишната. Клиентите на производителя на чипове намаляват покупките на компоненти за телефони с Android от среден и по-нисък клас, тъй като се опитват да се справят с излишните запаси.

Въпреки че търсенето на телефони от висок клас все още е относително стабилно, ще бъдат продадени по-малко 5G телефони, отколкото Qualcomm прогнозираше.

„Пазарът вероятно ще бъде по-малък, отколкото първоначално прогнозирахме", казва Амон. „Слабостта, която видяхме, беше в средния и ниския клас“.

Амон подчерта и рекордните приходи от автомобилните чипове на Qualcomm и от т.нар. интернет на нещата, но се присъедини към колегите си от технологичния сектор, като призна, че икономиката е „предизвикателна".

Основният продукт на Qualcomm е процесорът, с който работят много от смартфоните в света. Тя продава и модемните чипове, които свързват iPhone на Apple Inc. с високоскоростни мрежи за данни. Освен това Qualcomm лицензира основната технология, която е в основата на съвременните телефонни мрежи, което ѝ носи още един източник на приходи.

 

 

Продажбите на смартфони ще нараснат само с 3,1% през тази година, след като през 2021 г. ще се увеличат с почти 25%, прогнозира фирмата за пазарни проучвания Gartner Inc.

Продажбите на телефони с чипове на Qualcomm са нараснали с 59% до 6,1 млрд. долара през третото фискално тримесечие, в сравнение с прогнозата за 6 млрд. долара. Приходите от интернет на нещата - категория, която включва интелигентни уреди и други устройства - са 1,83 млрд. долара. За сравнение - средната прогноза бе за 1,84 млрд. долара. Продажбите от чипове, използвани в автомобилите, се увеличиха с 38% до 350 млн. долара, но не достигнаха по-оптимистичните прогнози.

Общите приходи на компанията възлизат на 10,9 млрд. долара, което е в съответствие с прогнозите. Печалбата за трите месеца, приключили на 26 юни, е 2,96 долара на акция, в сравнение със средната оценка на Wall Street за 2,86 долара.

Компанията е изключение в производството на чипове, тъй като голяма част от печалбата ѝ идва от лицензиране. Производителите на телефони плащат, за да използват технологията на Qualcomm, независимо дали купуват чиповете ѝ, тъй като компанията притежава патенти, които обхващат някои от основните елементи на мобилните комуникации.

Отделно Qualcomm съобщи, че е подписала удължаване на споразумението за лицензиране на технологии с най-големия производител на телефони в света Samsung Electronics Co. А южнокорейската компания се съгласи да използва чипове на Qualcomm в своите телефони, таблети и компютри Galaxy. Samsung ще лицензира технологиите на Qualcomm до края на 2030 г., се казва в изявление на двете компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още