IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемичният бум на пазара на чипове отстъпва място на рецесионните заплахи

Редица компании инвестират в огромни заводи за чипове в момент, в който не е ясно дали това ще им се отплати

13:33 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дори в индустрия, известна с волатилните си цикли, производителите на чипове се подготвят за големи промени в следващите месеци, когато рекордният скок на продажбите се очаква да отстъпи място на най-лошия спад от десетилетие и повече, пише Иън Кинг за Bloomberg.

Пазарът на полупроводници се радваше на огромни поръчки по време на пандемията, което изпрати продажбите и цените на акциите до нови висини и предизвика трудности в намирането на достатъчно доставки по целия свят. Имаше надежда, че част от този бум може да бъде запазен за още няколко години без да има болезнено оттегляне, но сега производителите на чипове са изправени пред сходен проблем: нарастващи запаси и свиващо се търсене.

Това е дилема, стара колкото компютърната ера. Нужни са години за изграждането на завод за чипове, тъй като те не успяват да заработят в мига, в който са най-необходими. През последните няколко години проблемът беше липсата на доставки. Дори през последното тримесечие автомобилни производители и някои други клиенти се оплакваха, че все още не могат да намерят достатъчно компоненти.

Но нещата се преобърнаха бързо за някои от най-големите производители на чипове. Компании като Nvidia отчитат над 40% годишен спад на основния си бизнес, а Micron Technology предупреди, че търсенето в много области отслабва. Тази седмица данни на китайското правителство показаха, че производството на микрочипове е спаднало със 17% през юли след значителен растеж през 2021 г., което отразява шоковете във веригата на доставките, както и отслабването на търсенето за по-нисък клас чипове на най-големия пазар на полупроводници в света.

Общи приходи на индустрията за чипове Общи приходи на индустрията за чипове

Промените в цикъла при чиповете станаха ясни, когато президентът Джо Байдън подписа Закона за чиповет и науката за 52 млрд. долара за субсидиране на вътрешното производство. Това се случи точно в деня, в който Micron, най-големият производител на чипове с памет в САЩ, каза на инвеститорите, че търсенето намалява.

„Това е нещо като черен хумор“, коментира анализаторът на Sanford C. Bernstein Стейси Расгън. „Политиците ще открият колко бързо може да се реши проблемът с недостига, когато индустрията се преобърне“.

Производителите на персонални компютри – едни от най-големите купувачи на чипове, бяха предвестник на по-мрачните времена. През второто тримесечие доставките на процесори за настолни компютри спаднаха до най-ниското си ниво от почти три десетилетия според Mercury Research. Общите продажби на процесори записаха най-големия си годишен спад от 1984 г. насам.

Това е болезнен процес след блокадите, свързани с пандемията, когато тенденцията за работа от вкъщи тласна нагоре търсенето на персонални компютри и други устройства. Производителите на чипове бързаха да наваксат, за да отговорят на потока от поръчки, а проблемите с веригите на доставките направиха клиентите още по-отчаяни. Производителите на електроника искаха да купуват чипове на каквато и да е цена.

Сега потребителите свиват огромните покупки, а купувачите на чипове следват примера. Това доведе до т.нар. „корекция в инвентара“, както я наричат в индустрията. Последният подобен спад беше през 2019 г., а те обичайно не траят дълго.

Но това понижение се очаква да бъде по-продължително заради отслабващата световна икономика. Ако корекцията в инвентара се случи в същия момент, в който икономиката се окаже в рецесия, индустрията няма да получи бързото възстановяване, което имаше след последния си спад.

Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още