IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Micron ще инвестира 40 млрд. долара до 2030 г. в заводи за чипове в САЩ

Решението е част от глобалната инвестиционна цел на компанията, включваща 150 млрд. долара

15:58 | 09.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Micron Technology заяви, че ще използва „очакваните“ правителствени грантове и кредити, които ще ѝ помогнат да инвестира 40 млрд. долара до края на десетилетието в изграждането на капацитет за производство на полупроводници в САЩ, пише Bloomberg.

Компанията очаква да започне да произвежда чипове след 2025 г. и заяви, че ще създаде до 40 хил. работни места. Инвестицията се финансира от субсидии, които се смята, че ще бъдат предоставени от Закона за чиповете и науката, обяви Micron.

Разходният план е част от обявената по-рано глобална инвестиционна цел на компанията от 150 млрд. долара, която тя описа подробно миналата година. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише новия закон за чиповете днес, като част от пакет от разходи и данъчни реформи. По-голямата част от производството на Micron се случва в Япония, Сингапур и Тайван.

„Модерните вътрешни производствени възможности на Micron ще осигурят националната сигурност на САЩ и устойчивост на веригата на доставките, тъй като търсенето на памет нараства в ключови пазарни сегменти като автомобилостроенето и центровете за данни, подхранвано от ускоряващото се насочване към изкуствения интелект и 5G”, обяви компанията.

Micron, която се конкурира с южнокорейските Samsung Electronics и SK Hynix, както и с японската Kioxia Holdings, миналия месец каза, че съкращава разходите за заводи и оборудване, за да забави нарастването на фабричното производство предвид опасенията от пренасищане на пазара. Производителите на електроника, които купуват чипове на Micron, свиват поръчките, за да намалят собствените си запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още