IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим се приближава до сделка с Intel за строеж на завод за чипове за 5 млрд. долара

Италианското правителство е готово да финансира до 40% от общата инвестиция на американския концерн в страната

22:00 | 04.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Италия е близо до сключването на сделка с американския производител на чипове Intel на стойност 5 млрд. долара за изграждане на завод за полупроводници в страната, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с разговорите.

Инвестицията на Intel в Италия е част от по-широк план, обявен от американския концерн по-рано тази година за инвестиране на 88 млрд. долара в изграждане на производствен капацитет в цяла Европа, тъй като компанията се стреми да намали зависимостта си от вноса на чипове от Азия и да облекчи кризата в доставките, която ограничава производството в автомобилния сектор на региона.

Правителството на премиера в оставка Марио Драги работи за сключване на сделка с компанията до края на август преди старта на предсрочните избори, насрочени за 25 септември, изтъкват източниците, пожелали анонимност. 

Според Ройтерс Рим е готов да финансира до 40% от общото вложение на Intel в страната. Цялостната инвестиция може да нарасне с времето над предвидените 5 млрд. долара.

За момента от офиса на Драги отказват коментар по темата.

Фабриката ще използва нови технологии за окомплектоване на чипове, изтъкват източниците.

Intel и правителството на Италия са се спрели на няколко локации за изграждане на бъдещата фабрика. Според един от източниците всички варианти се намират в Северна Италия.

Окончателното решение къде да бъде построено съоръжението предстои да бъде взето, споделят източниците.

Общият размер на инвестицията на Intel и как Италия планира да финансира своя дял от нея все още не са ясни.

Съгласно така наречения Закон за чиповете, насочен към финансиране на иновативни полупроводникови съоръжения, Европейската комисия (ЕК) в началото на тази година заяви, че ще предостави 15 млрд. евро допълнителни публични и частни инвестиции до 2030 г. Това е в допълнение към 30-те милиарда евро публични инвестиции, които вече са планирани от NextGenerationEU, Horizon Europe и национални бюджети.

Рим обяви по-рано, че ще задели 4,15 млрд. евро до 2030 г., за да привлече производители на чипове и да инвестира в нови индустриални приложения на иновативни технологии.

Правителството също преговаря с френско-италианската STMicroelectronics, с тайванските производители на чипове MEMC Electronic Materials Inc и TSMC и израелската Tower Semiconductor, която Intel закупи по-рано тази година.

През март Intel представи инвестиционен план на стойност около 30 млрд. долара, който цели да съкрати изоставането на Европа от Азия и САЩ в произвеждането на чипове. Според него компанията може да вложи над 80 млрд. долара в следващите десет години, като това число силно зависи от търсенето, както и бъдещите субсидии.

Централна част от плановете на Intel е изграждането на нов завод, който ще се намира в германския град Магдебург. Изграждането на новата фабрика би струвало над 17 млрд. долара, а идеята е в нея да се произвеждат най-модерните полупроводници. Очаква се Германия скоро да одобри милиарди евро под формата на субсидии за завода, но крайният размер на финансовите облекчения все още не е изяснен.

Фабриката в Магдебург, която трябва да започне да работи през 2027 г., е предназначена да произвежда чипове с характеристики, които са с ширина два нанометра или по-малко - миниатюризация, която Intel и основните й конкуренти, TSMC и Samsung, се надяват да вкарат в производство най-късно до 2025 г.

Американската компания също така обяви вложението на нови 12 млрд. долара в завода си в Ирландия, който произвежда полупроводници с по-големи размери. По този начин общата инвестиция на Intel в Ирландия достига 34 млрд. евро от 1989 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Е в Италия , нема да е у нас я ... Ние специализираме в офффчари и нощни пазачи , периодично в х'асфалт кога ни отпуснат пари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още