IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel стартира строежа на фабриката си в Магдебург в началото на 2023 г.

Германия ще субсидира американската инвестиция с 6,8 млрд. евро само до 2024 г.

09:30 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO</em></p>

Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO

Американският производител на чипове Intel се надява да започне по-рано през следващата година изграждането на новите си заводи за полупроводници в Магдебург.

„Планираме да започнем работа през първата половина на 2023 г. и сме оптимистично настроени, че Законът за чиповете на ЕС също ще бъде приет през този период", казва пред DPA Бернд Холтхаус, ръководител на отдел „Човешки ресурси" на Intel в Германия.

От 2027 г. се планира да започне и самото производство на чиповете в Магдебург. На първия етап от разширяването ще бъдат изградени два съседни завода за полупроводници, като ще бъдат създадени няколко хиляди работни места. Първоначално Intel иска да инвестира около 17 млрд. евро. Все още обаче не е ясно дали Европейският закон за чиповете - законодателен проект за мобилизиране на десетки милиарди евро за индустрията на чиповете - действително ще бъде приет толкова бързо в Брюксел.

Целта на страните от ЕС е да постигнат съгласие по позициите си през декември, както обяви чешкото председателство на Съвета на ЕС. „Това ще бъде отправната точка за преговорите с Европейския парламент по окончателния текст на законодателството за чиповете", обясни говорител. Преди това обаче Парламентът все още трябва да определи позицията си; едва на следващия етап двете институции ще преговарят за вероятно окончателния компромис.

Не може да се каже със сигурност колко време ще отнеме този процес. Всички участващи страни осъзнават важността на проекта, но въпреки това не е изключено преговорите да се проточат с месеци. „Споразумение в края на първото тримесечие на 2023 г. е теоретично възможно, но и много амбициозно", заяви депутатът от германските Зелени Хенрике Хан.

Със закона ЕС иска да предотврати по-нататъшното изоставане на Европа от Азия и Америка в областта на производството на микрочипове. Наред с другото, законодателството трябва да улесни получаването на помощ за някои нови заводи за полупроводници. Всъщност държавната помощ за предприятията в ЕС е възможна само в изключителни случаи, за да не се нарушава конкуренцията.

Като цяло Intel се надява на щедра държавна подкрепа, за да преодолее разликата в разходите с други възможни местоположения. Само по този начин тези инвестиции могат да бъдат рентабилни в Европа, казва компанията. Германското правителство иска да подкрепи заводите в Магдебург със сума в размер на милиарди евро. До 2024 г. трябва да бъдат предоставени общо 6,8 млрд. евро, а само за 2022 г. са предвидени 2,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още