IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемичният бум на пазара на чипове отстъпва място на рецесионните заплахи

Редица компании инвестират в огромни заводи за чипове в момент, в който не е ясно дали това ще им се отплати

13:33 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Ще бъде лош спад“, коментира анализаторът на Northland Securities Гюс Ричард.

Кристофър Дайнли, анализатор на Citigroup, очаква спадът в индустрията да бъде най-лошият от поне десетилетие, ако не и от две. Всяка компания и всяка категория чипове вероятно ще пострада, казва той.

Този път има един необичаен фактор – натискът от страна на правителствата да субсидират нови фабрики и оборудване, от САЩ и Европа до Китай и Япония. Компании като Intel лобираха за приемане на законодателство, свързано с чиповете, казвайки, че САЩ трябва да бъдат по-конкурентни на азиатските производители. Сега тя са готови да започнат да добавят нов капацитет в момент на нестабилно търсене.

Има 24 нови строителни проекта за огромни заводи, по които се работи тази година според асоциацията на индустрията за чипове SEMI. Това е много над средните 20, които SEMI отчита от 2014 г. Общите разходи ще достигнат над 117,5 млрд. долара през 2022 г., или с 15% повече спрямо предходния рекорд за индустрията, който беше записан през 2021 г. SEMI прогнозира, че през следващата година тези разходи ще се увеличат до 120,8 млрд. долара.

„Преди беше конкуренция между компании“, казва Ричард. „Сега е конкуренция между страни заради стратегическата важност. Има надпревара между Китай и САЩ“, посочва той.

Бизнесът с производство на чипове става все по-несигурен поради огромните първоначални разходи. Заводите с цена до 20 млрд. долара трябва да работят непрекъснато по 24 часа в денонощието, за да осигурят възвръщаемост за няколко години, преди да остареят. Мащабът, необходим за извършване на такъв вид инвестиции, сви броя на компаниите с водещи технологии до по-малко от пет. А само три – Samsung Electronics, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Intel – обхващат по-голямата част от производството.

Приходите на TSMC от 2019 до 2022 г. по тримесечия Приходите на TSMC от 2019 до 2022 г. по тримесечия

Тези компании изградиха господството си чрез разбиране на икономиката на индустрията по-добре от своите конкуренти. Те добавиха производствени линии в точния момент и направиха веригите си за доставки възможно най-ефективни.

Но стремежът към увеличаване на производството на чипове в САЩ и Европа, което предоставя алтернатива на азиатското производство, може да наруши този стремеж към ефективност.

Индустрията „ефективно изгражда дублиращи се вериги за доставки в САЩ и Европа“, коментира анализаторът на Fitch Ratings Джейсън Помпей. „Този преход ще доведе до кратки повтарящи се периоди на повишени приходи и нестабилност на паричните потоци, особено в сравнение с нарастващата ефективност, на която индустрията се радваше в последните десетилетия“.

В краскосрочен план рискът е „свръхинвестирането в производствен капацитет, водещо към икономически спад“, коментира още той.

Производителите на полупроводници остават оптимисти относно търсенето в дългосрочен план. Директорите на компании все още очакват индустрията да достигне 1 трлн. долара общи приходи до края на десетилетието. Това означава, че голямото изграждане на фабриките им може да си струва.

А и в крайна сметка никой наистина не знае какво ще се случи, казва Расгън от Bernstein. Това е историята на индустрията за чипове.

„Всички са наистина зле в прогнозирането на търсенето“, коментира той и допълва: „Твърде бичи настроени са, а след това са прекалено мечи настроени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още