IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще контролират износа на технологии, свързани с производството на чипове

Целта е да се ограничи „престъпната крайна употреба“ на подобни решения в технологичния сектор, изтъкват от американското търговско министерство

18:50 | 12.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Вашингтон предприема мерки, за да ограничи технологичната експанзия на Китай. Снимка: Bloomberg L.P.
Вашингтон предприема мерки, за да ограничи технологичната експанзия на Китай. Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ налагат контрол върху износа на технологии, които са свързани с производството на усъвършенствани полупроводници и газотурбинни двигатели, за да ги предпазят от „престъпна крайна употреба“, съобщава Bloomberg.

Иновациите "са от съществено значение за националната сигурност" на САЩ и отговарят на критериите за защита, посочват от Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията. Агенцията е ключова за изработването и налагането на ограничения за износ.

„Ние защитаваме четирите технологии, идентифицирани в днешното правило, от нечестива крайна употреба, като прилагаме контрол чрез многостранен режим“, изтъква Теа Розман Кендлър, заместник-министър на търговията по експортната администрация.

Мерките отразяват опитите на САЩ да възпрепятстват способността на Китай, който Вашингтон преима като стратегически конкурент, да развива модерни технологии за производство на чипове. По-рано тази седмица Вашингтон прие законодателство, което включва около 52 млрд. долара за стимулиране на местните изследвания и разработки на полупроводници и има за цел да засили местното производство на чипове.

Във вторник (9 август) стана ясно от документи, че Qualcomm ще купи допълнителни чипове за 4,2 млрд. долара от нюйоркския завод на GlobalFoundries, с което общият ѝ ангажимент за покупки от компанията достига 7,4 млрд. долара до 2028 г. Американският производител на полупроводници, който специализира в чипове за мобилни телефони, беше един от първите клиенти, които сключиха дългосрочни договори с GlobalFoundries през 2021 г., покривайки редица райони и технологии, сочи прессъобщение, публикувано от двете фирми.

Главният изпълнителен директор на GlobalFoundries Томас Колфилд заяви, че привличането на Qualcomm като дългосрочен клиент на завода в Ню Йорк ще помогне, заедно с федералното и щатското финансиране, за разширяване на производствения отпечатък на компанията в Съединените щати.

Преди това Intel и GlobalFoundries обявиха планове за експанзия в Северна Америка и Европа, за да се възползват от субсидиите. GlobalFoundries си партнира със STMicroelectronics по изграждането на завод за 5,7 млрд. долара във Франция.

GlobalFoundries е третият по размер на приходите производител на чипове за други фирми след Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics, но се класира втора, когато се премахне този бизнес на Samsung, който прави полупроводници и други елементи за себе си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
В царството на Нечестивият занулен от кремля , са на аналогови диодни лампи и цели проводници ... Великият титан на дълбоката мисъл Рогозин , прогнозира и връщане на катапултите , прашките и батутите ... Тех тези санкции не ги греят , разглобяват самальоти и си пеят песнопойки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още