IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Canon ще инвестира 350 млн. долара в завод за оборудване за чипове

Компанията изостава от местния си конкурент Nikon и от нидерландската ASML и се опитва да поправи това

10:53 | 05.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Canon ще похарчи повече от 50 млрд. йени (350 млн. долара) за изграждането на завод в централната японска префектура Точиги, за да разшири производството на литографски машини за чипове, пише Bloomberg.

Строителството ще започне в Уцуномия през 2023 г., а заводът ще заработи през 2025 г., обяви говорителят на Canon Хироки Кобаяши пред Bloomberg News. Освен това компанията може да използва мястото за производството на следващо поколение оборудване за чипове, базирано на техника, която нарича наноотпечатък. Но гигантът все още не е взел окончателно решение, тъй като технологията все още е в процес на развитие, допълва Кобаяши.

Литографските машини са ключово оборудване за процеса на производство на чипове. Вашингтон се погрижи Китай да не може да получава най-напредналите литографски технологии от лидера в индустрията ASML Holding и увеличава усилията си за допълнително ограничаване на достъпа на Китай до по-напреднало оборудване.

Базираната в Токио Canon изостава от японската Nikon и от нидерландската ASML в доставките на оборудване за производство на чипове, а продуктите ѝ се използват за създаването на по-малко усъвършенствани полупроводници. Според китайската Founder Securities литографските машини на Canon могат да правят само 130-нанометрови чипове – технология, която стана налична преди повече от 20 години.

Ходът на Canon по изграждането на цял завод подсказва за очаквания за трайно търсене по-стари технологии за чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още