IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледен дефицит на iPhone: Apple е изправена пред огромен срив на продукция в Китай

Проблемите и протестите в най-голямата фабрика на доставчика Foxconn може да имат катастрофални последици за компанията 

10:53 | 01.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

От седмици във фабриката на технологичния доставчик Foxconn в Джънджоу, Китай, цари извънредно положение. Приблизително 200 000 работници на важния доставчик на Apple се противопоставят на строгите мерки за борба с коронавируса, наложени от правителството в Пекин. По данни на неправителствената организация China Labour Bulletin хиляди работници са избягали от страх да не бъдат затворени в завода. Само преди седмица имаше демонстрации и полицейски акции.

Според последните доклади на анализаторите това оказва значително влияние върху Apple. Компанията произвежда почти всички свои iPhone-и в Народната република. Според Мин-Чи Куо от TF International Securities прекъсванията могат да значат 15 до 20 милиона броя iPhone 14 Pro и Pro Max по-малко. „Поради високата цена на серията iPhone 14 Pro Apple може да отчете значително по-ниски продажби от пазарните очаквания през настоящото тримесечие“, казва анализаторът. Приходите може да са „с 20 до 30% или повече по-ниски от очакванията“, пише германският Handelsblatt. 

Това би означавало, че Apple няма да успее да постигне средните очаквани приходи от 125 млрд. долара за текущото тримесечие с до 37 млрд. долара. Изявлението на Куо има тежест, тъй като анализаторът има тесни връзки с производители на договори като Foxconn.

iPhone 14 Pro вече не се предлага преди Коледа

По негова информация през ноември производството на iPhone е било едва 20% от капацитета, а през декември ще нарасне до 30-40%. В момента тайванската компания Foxconn привлича работниците обратно с бонуси и по-високи заплати.

Други анализатори също намаляват прогнозите си, но не толкова сериозно. „Apple се бори да преодолее комбинацията от блокади и протести на работниците“, казва Амит Дарянани от Evercore ISI. Той смята, че Apple може да произведе до осем милиона по-малко iPhone-и през коледното тримесечие, когато се продават много добре, което ще доведе до спад на приходите с до 8 млрд долара. Дан Айвс от Wedbush говори за „удар в корема“ за Apple.

Според Куо Apple вероятно е преценила погрешно ситуацията в Джънджоу и се е надявала на по-голямо производство. Доставчиците на компоненти за iPhone 14 Pro „не са били информирани от Apple да намалят доставките, което е довело до по-високи наличности за няколко седмици през текущото тримесечие“. 

Според уебсайта на Apple висококачествените и високомаржови iPhone-и вече не се предлагат до Коледа в най-силната фаза на продажбите през годината. В Германия моделите Pro струват между 1300 и 2100 евро всеки, в зависимост от характеристиките. Основните модели, от друга страна, са налични почти веднага.

Куо очаква, че клиентите няма да изчакат попълването на запасите на Apple и че заради това и заради глобалната рецесия концернът ще „загуби продажби“. Всъщност два от най-силните дни за пазаруване по Коледа - Черният петък и Киберпонеделникът - вече отминаха.

Намаляване на високата зависимост от Китай

Под ръководството и на настоящия главен изпълнителен директор Тим Кук през последния четвърт век Apple все повече разчита на Китай като място за производство. По данни на инвестиционната банка JP Morgan Chase днес там се произвеждат 94% от всички iPhone-и, 96% от всички часовници Apple Watch и всички Macbook компютри.

Въпреки това компанията се опитва да диверсифицира дейността си. Така например Foxconn, като най-важен партньор, изгради производство на iPhone в Индия, а iPad ще се произвежда вече и във Виетнам.

 

Но промяната е бавна и трудна с оглед на големите количества. Затова JP Morgan Chase смята, че до 2025 г. китайското производство ще продължава да осигурява 75% от всички iPhone-и, 81% от всички Apple Watch и 95% от всички Macbook компютри.

Проблемите в Джънджоу потвърждават решението на Apple да заложи и на други заводи, но не са единствената причина. „Разходите за персонал в Китай рязко нарастват. Това е особено вярно за Шанхай", казва Кей Си Куа, експерт по веригата на доставки в компанията за пазарни проучвания Gartner. Заплатите в Индия или Виетнам са много по-ниски, казва той. Това обаче не се отразява пряко на по-ниските производствени разходи, добавя той.

„В Китай има висококачествено производство и всички доставчици са там. Това не е толкова лесно да се повтори в Индия или Виетнам", казва Куах. Той изрази увереност, че Apple все пак ще диверсифицира веригите си за доставки. „Рискът да бъдем твърде зависими от една държава е твърде голям", предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още