IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple намалява зависимостта си от Китай

Това се случва в особено важен момент, докато геополитическото напрежение между Пекин и Вашингтон се засилва

20:45 | 30.11.22 г.
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Силната зависимост на Apple от китайското производство - забележително както с ниските си разходи, така и с нарастващите рискове - е намаляла от началото на пандемията, показват данни за веригата на доставките на компанията, цитирани от Ройтерс.

Тъй като най-големият завод за производство на iPhone в света се намира в Централен Китай и се управлява от Foxconn и се бори с производствени дефицити и вълнения сред работната сила, до голяма степен предизвикани от суровите политики на Пекин за ограничаване огнищата на заразата с Covid-19, анализаторите очакват рисковете (и отстъплението на Apple) да се засилят.

Анализ на Ройтерс на данните от веригата на доставките на Apple показва, че значимостта на Китай в глобалното производство на компанията намалява. През петте години до 2019 г. азиатската страна беше основната локация за 44% до 47% от производствените обекти на поддоставчиците на Apple, но този дял е спаднал до 41% през 2020 г. и до 36% през 2021 г.

Apple не е отговорила на запитването за коментар.

Данните показват как усилията за диверсификация на Apple и нейните доставчици, чрез инвестиции в Индия и Виетнам и увеличени доставки от Тайван, Съединените щати и другаде, променят глобалната структура на доставките, въпреки че анализатори и учени казват, че компанията ще продължи да е зависима от Китай много години напред.

„Китайската верига на доставките няма да се изпари за една нощ“, коментира Илай Фридман, доцент в Cornell University.

„Отделянето просто не е реалистично за тези компании на този етап“, допълва той, въпреки че очаква диверсификацията да се ускори.

Концентрацията на доставчици в Китай – където е и по-голямата част от производството на Foxconn, която произвежда 70% от бройките iPhone в света – е ключова за Apple, най-печелившия производител на смартфони.

Но стратегията се променя, водена не само от свързаните с Covid-19 блокади и ограничения в Китай, но и от нарастващото търговско и геополитическо напрежение между Пекин и Вашингтон, което крие потенциални дългосрочни рискове.

Foxconn засилва експанзията си в Индия, като планира да увеличи четири пъти работната сила в завода си за iPhone там за период от две години, твърдят представители на властите там, запознати с въпроса.

J.P. Morgan очаква Apple да прехвърли около 5% от производството на iPhone 14 в Индия от края на тази година и до 2025 г. да произвежда един от всеки четири смартфона на Apple в Индия. Прогнозата сочи, че около 25% от всички продукти на технологичния гигант, включително Mac, iPad, Apple Watch и AirPods, ще се създават извън Китай до 2025 г. спрямо 5% в момента.

Данните за доставчиците на Apple до 2021 г. обаче не показват конкретни места, които да се открояват със значителен успех, който да съответства на спада в Китай, показва анализът на Ройтерс.

При Съединените щати има най-голям ръст в дела от производството до 10,7% през 2021 г. от 7,2% през 2019 г., последвани от Тайван с увеличение до 9,5% от 6,7%. В Индия присъствието е малко, като е нараснало от под 1% до 1,5%, докато при Виетнам експанзията е от 2,2% до 3,7%.

„Виетнам и Индия не са Китай. Те не могат да произвеждат в такъв мащаб, със същото качество и време за изпълнение, със същата надеждност на инфраструктурата“, коментира още Фридман.

Годишните данни на Apple покриват над 600 локации на най-добрите ѝ доставчици, които са свързани с 98% от преките разходи на Apple. Технологичният гигант не разкрива колко харчи за всеки доставчик, а тези в списъка могат да се променят всяка година.

Въпреки че изместването на Apple от Китай към други страни е все по-видимо, включително в собствените ѝ данни за веригата на доставките, същото важи и за рисковете от концентрацията на операции в азиатската страна.

Проблемите с работниците в китайския завод на Foxconn се дължат най-вече на изискванията на Пекин за ограничаване разпространението на Covid-19. Политиката изисква служителите да бъдат изолирани от света, така че поточните линии в заводите да продължат да работят.

Размириците привлякоха вниманието на инвеститорите, които са наясно с въпросите за опазване правата на човека, както и с производствените цели.

„Важното е, че компанията изпълнява тези заповеди по начин, който зачита правата на храта“, коментира Пиа Гисгард, ръководител на отдела за устойчивост и управление в Swedbank Robur, която притежава акции на Apple на стойност около 1,3 млрд. долара към края на септември по данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още