IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel: На път сме да си върнем лидерството в производството на чипове

Компанията твърди, че изпълнява целите, които си поставя, за да си върне доминацията

11:35 | 06.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Intel постига всички цели, които си е поставила, за да си върне лидерството в производството на чипове, твърди директорът, отговорен за усилията, пише Bloomberg.

„Изцяло сме на път“ да си върнем лидерството, коментира в Сан Франциско вицепрезидентът на Intel Ан Калахър, която ръководи технологичното развитие на гиганта. „Изпълняваме тримесечните си цели и според тях сме на път“.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер обеща да върне лидерството на компанията в производствените технологии, които преди бяха една от основите на десетилетията господство на компанията в индустрията, достигнала 580 млрд. долара.

Екипът на Калахър се опитва да компенсира закъсненията на производителя на полупроводници в доставянето на производствена техника, която бе представена пет години по-късно от първоначално обещаното. Групата ускорява усилията си за въвеждане на нови процеси с безпрецедентен темп.

Ако планът на Гелсингер постигне успех, Intel ще си върне загубения пазарен дял от конкуренти като Advanced Micro Devices (AMD) и Nvidia. По-доброто производство също така ще позволи на Intel да привлече клиенти за опита на изпълнителния директор за битка с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics в разрастващия се бизнес с договорно произвоство – правенето на чипове за други компании от сектора.

Калахър твърди, че Intel възприема далеч по-прагматичен подход, отколкото в миналото, като изгражда планове за действие при извънредни ситуации, за да гарантира, че повече няма да има големи забавяния. Освен това разчита повече на доставчици на оборудване за помощ, вместо да се опитва сама да свърши цялата работа, посочва тя.

„В миналото Intel беше изградила високи стени по отношение на несподелянето“, коментира Калахър, която е в базираната в Санта Клара, Калифорния, компания от повече от 30 години. „Не е нужно да водим във всичко“.

Intel се опитва да подобри производствените си възможности, тъй като се бори със свиване на приходите и рязък спад на търсенето на персонални компютри, които генерират повече от половината от приходите ѝ от продажби. През октомври компанията заяви, че няколко мерки, включително намаляване на работната сила и по-бавно правене на разходи за нови заводи, ще доведат до спестяването на 3 млрд. долара през следващата година, като очакванията са годишната сума да достигне 10 млрд. долара до 2025 г.

Производството на чипове с по-добри технологии – с подобрения, свързани с по-малкия брой нанометри, или милиардни от метъра – правят заводите по-ефективни и подобряват способността на електронните компоненти да съхраняват и обработват данни по-успешно.

В момента Intel масово произвежда 7-нанометрови чипове. Тя вече започна да прави 4-нанометрови полупроводници и ще бъде готова да се насочи към 3-нанометрови през втората половина на 2023 г., посочва Калахър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още