IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony обмисля да инвестира близо 6 млрд. долара в нов завод за чипове

Той ще се намира в Западна Япония според плановете на компанията

14:30 | 16.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Sony Group обмисля инвестиция от около 800 млрд. йени (5,83 млрд. долара) за изграждането на завод, в който да се произвеждат сензори за изображения за смартфони в Западна Япония, писа вестник Nikkan Kogyo, цитиран от Ройтерс.

Заводът ще бъде разположен в префектура Кумамото, а Sony планира да я отвори най-рано през 2025 г. Първата медия, която съобщи за идеята, беше бизнес ежедневникът Nikkei, макар че не спомена размер на конкретната инвестиция.

Nikkei пише, че японският конгломерат за електроника и развлечения внимателно ще обмисли кога да се случи строежът и какъв да е размерът на инвестицията предвид притесненията за забавянето на световната икономика.

Говорител на подразделението за чипове на Sony отказва да коментира въпроса.

Големите икономики, включително Съединените щати и Япония, се борят да подкрепят своето собствено производство на чипове, след като пандемията на Covid-19 доведе до сътресения в глобалните вериги на доставките.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. изгражда голям завод за чипове в Кумамото. Sony и производителят на автомобилни части Denso придобиват миноритарен дял в проекта, който е на стойност 8,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още