IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel забавя плановете си за отваряне на завода в Германия през 2023 г.

Компанията е притисната от по-високите разходи и настоява за по-големи субсидии

10:38 | 19.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският технологичен гигант Intel се отказа от първоначалната си идея да отвори завод за чипове в източногерманския град Магдебург през първата половина на 2023 г., съобщава регионалният вестник Volksstimme, допълвайки, че компанията настоява за повече публични субсидии, предава Ройтерс.

Заводът е в основата на плановете на Германия и Европейския съюз за укрепване на устойчивостта на континента чрез повече местно производство, след като пандемията и руската инвазия в Украйна подчертаха рисковете от дългите световни вериги на доставките.

Но вестникът пише, че скокът на цените на енергията и суровините е объркал първоначалните изчисления на американската компания. Където Intel първоначално е предвидила разходи за 17 млрд. евро, сега сумата е 20 млрд. евро заради новите цени, допълва изданието.

„Геополитическите предизвикателства нараснаха, а търсенето на полупроводници намаля“, коментира говорителят на Intel Бенджамин Бартедър, цитиран от вестника. „Това означава, че все още не можем да дадем окончателна дата за началото на строителството“, посочи той.

Компанията допълва, че обсъжда с правителството как може да бъде преодоляна „пропастта“ във финансирането, пише вестникът.

Intel не е отговорила веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още