IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple забавя AR очилата, планира по-евтини джаджи за смесена реалност

Промените в плановете подчертават предизвикателствата, пред които е изправена компанията при навлизането ѝ в нова индустрия

10:15 | 18.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Apple Inc. все още планира да представи първите си очила за смесена реалност тази година, но още по-важен последващ продукт - леки очила за разширена реалност - беше отложен поради технологични предизвикателства. 

Първоначално компанията се надяваше да пусне очилата за разширена реалност след дебюта на очилата за смесена реалност, които съчетават както разширена, така и виртуална реалност, но тази част от плана вече е отложена, предава Bloomberg. Вместо това Apple ще предложи по-евтина версия на джаджите за смесена реалност още през 2024 г. или в началото на 2025 г., твърдят източници, запознати с обсъжданията.

Промените в плановете подчертават предизвикателствата, пред които е изправена Apple при навлизането ѝ в нова индустрия. Компанията залага на това, че AR и VR устройствата могат да бъдат основен източник на приходи, но технологичните предизвикателства при производството на удобен за потребителите продукт затрудняват голяма част от технологичния свят. Първоначалната мечта на Apple да предложи леки очила за AR, които хората да могат да носят през целия ден, сега изглежда отдалечена с много години напред - ако изобщо се осъществи.

Очилата за виртуална реалност - пазар, на който в момента доминира собственикът на Facebook Meta Platforms Inc. - предлагат по-поглъщащо изживяване, а хората обикновено ги използват, за да играят видеоигри, да общуват във виртуални зали за срещи и да гледат видео. За разлика от тях AR очилата наслагват визуални изображения и информация върху гледките от реалния свят. Надеждата е, че потребителите ще могат да носят такива очила, докато си почиват, но по-ранните опити за тази концепция - като Google Glass - не успяха да се наложат. 

Високата цена също би могла да направи очилата на Apple по-скоро нишов продукт. Първоначалното устройство за смесена реалност, което трябва да бъде пуснато тази година, ще струва около 3000 долара. Високата цена се дължи на използването на усъвършенствани дисплеи с висока резолюция, повече от 10 камери, сензори за определяне на мястото, на което гледа потребителят, както и на процесор M2 от класа на Mac и специален чип за обработка на AR и VR визуализации.

Apple се стреми да намали цената на последващото устройство за смесена реалност, като използва чипове на нивото на тези в iPhone, а не компоненти, които се намират в компютрите Mac от по-висок клас. Компанията ще се конкурира с устройствата за смесена реалност на Meta, които струват 1500 долара. Това е цена, към която Apple може да се стреми да се доближи със своя модел от по-нисък клас.

Подадените от Apple заявки за запазване на търговски марки подсказват за стратегията за двойно устройство. Документите включват имената "Reality Pro" и "Reality One". Името "Pro" вероятно е предназначено за първоначалния модел, докато "One" може да е за по-евтината версия. Също така има подадена заявка за търговска марка "Reality Processor", което намеква за името на специалния чип.

Компанията се фокусира върху по-евтините очила вместо върху очилата за разширена реалност, които някога бяха планирани да бъдат пуснати на пазара около година след първоначалните джаджи, казват източниците, поискали да не бъдат идентифицирани, тъй като проектът все още е в тайна. В един момент Apple имаше за цел да пусне очилата през 2023 г., след което отложи пускането им на пазара за около 2025 г. Сега Apple отлога пускането за неопределено време и свива дейността си по AR устройството. 

Говорителка на Apple отказа да коментира плановете на компанията. По-рано във вторник концернът пусна на пазара нови компютри Mac с чипове M2 в рамките на първото си продуктово представяне през 2023 г.

Джаджата за смесена реалност на Apple ще използва дисплеи, за да създаде всеобхватна VR среда, и проходни камери, за да имитира AR ефект. Това е много по-малко сложно от технологията, необходима за създаването на устройство само за AR, което да прилича на обикновени очила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още