IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще се концентрира през 2023 г. над устройството си за смесена реалност 

Това може да означава, че концернът ще забави други проекти и ще има по-малко големи постижения, с които да се похвали през тази година

08:51 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След седемгодишна разработка американският технологичен концерн Apple Inc. е почти готов да пусне на пазара първите си очила за смесена реалност (AR). Но фокусът върху този нов продукт ще доведе до иначе скромна за останалите продукти 2023 г., твърди обичайно добре информираният репортер на Bloomberg Марк Гърман в своя седмичен нюзлетър.  

Още през 2017 г. се появиха спекулации за амбицията на Apple да пусне на пазара високопроизводителна AR-базирана джаджа - в комплект със собствена операционна система, App Store и специални чипове. Тогава Apple си беше поставила за цел да я пусне на пазара до 2019 г. С течение на времето закъсненията се натрупваха. Apple планираше да пусне устройството на пазара през 2020 г., след това през 2021 г. и 2022 г.

Последното отлагане, поне за момента, се случи през миналата година. До съвсем скоро Apple имаше за цел да представи очилата през януари 2023 г. и да ги достави по-късно тази година. Сега компанията се стреми да ги представи тази пролет преди годишната Световна конференция за разработчици през юни, твърди Гърман.

Apple вече е предоставила устройството за тестване на малък брой високопоставени разработчици на софтуер, като им е позволила да започнат работа по приложения на трети страни. Операционната система на устройството, наречена вътрешнофирмено Borealis, ще бъде публично известна под името xrOS.

При сегашния план Apple ще може да представи устройството на потребителите - вероятно под името Reality Pro - и след това да запознае разработчиците със софтуерните му функции през юни. При този график компанията ще достави продукта по-късно през есента на 2023 г. 

Макар че Apple все още има много проблеми с устройството - свързани с хардуера, софтуера и услугите, както и с начина, по който то ще се продава и маркетира - компанията залага на продукта като на горещо ново представяне за тази година.

За да се случи това, Apple е привлякла ресурси от няколко отдела за хардуерно и софтуерно инженерство. Това възпрепятства други проекти, някои от които вече страдаха от собствени закъснения и бюджетни съкращения, произтичащи от икономическия спад. Това може да означава, че Apple ще има по-малко големи постижения, с които да се похвали през тази година.

Ето какво да очакваме, като започнем от линията Mac:

Новите MacBook Pros, които ще се появят през първата половина на тази година, ще имат същия дизайн и характеристики като настоящите 14-инчови и 16-инчови модели, но ще включват чипове M2 Pro и M2 Max. Това е незначителна актуализация в сравнение с днешните процесори на MacBook Pro.

Конфигурацията от висок клас на Mac Pro, модел с 48 процесорни и 152 графични ядра, е отменена. Вместо това Apple планира да пусне версия с M2 Ultra, поради което не е ясно - освен възможността за разширяване на машината - защо повечето потребители биха я купили вместо по-евтиния и по-малък Mac Studio. Друго разочарование е, че новият Mac Pro ще изглежда идентично с модела от 2019 г. Освен това в него няма да има ключова функция от версията с Intel: оперативна памет, която може да се надгражда от потребителя. Причината е, че паметта е свързана директно с дънната платка на M2 Ultra. Все пак има два слота за SSD памет и за графични, мултимедийни и мрежови карти.

Междувременно по-големият iMac Pro е ту в пътната карта на Apple, ту извън нея и на този етап Гърман би се изненадал, ако се появи през 2023 г. Актуализация на спецификациите на 24-инчовия iMac няма да има, докато не бъде готов чипът M3, което вероятно няма да се случи преди края на 2023 г. или най-рано през 2024 г.

Ако има някакво голямо спасение за Mac линията през 2023 г., това е планираният 15-инчов MacBook Air. Нов 12-инчов MacBook обаче вече не е в близките планове на Apple. 

Що се отнася до iPad, през 2023 г. Гърман не очаква никакви големи актуализации. 

Apple работи по по-големи iPad-и, но те няма да се появят през тази година. Актуализациите на 11-инчовия и 13-инчовия iPad Pro ще се появят едва през първата половина на 2024 г. Те вероятно ще включват нов дизайн и ще включват OLED дисплеи - за първи път за iPad.

Всички актуализации на iPad mini, iPad Air и iPad от начално ниво тази година няма да са нищо повече от повишаване на спецификациите - ако изобщо се появят. 

Подобна е ситуацията и с Apple Watch и други аксесоари. 

Не се очакват големи промени в хардуера на Apple Watch през тази година с изключение на някои незначителни увеличения на производителността. 

AirPods вероятно също няма да получат никакви забележителни актуализации през 2023 г. 

Завръщането на по-големия размер HomePod все още се очаква за тази година, но Гърман не очаква нищо революционно. Вероятно ще има по-ниска цена, актуализиран сензорен контролен панел в горната част и чип S8 от най-новите часовници Apple Watch в дизайн, подобен на модела от 2018 г. 

Няма планове за пускане на нов Apple TV през 2023 г.

Фокусът на Apple върху операционната система xrOS - заедно с пропуските в iOS 16 - ѝ коства и някои нови функции в iOS 17 и iPadOS 17, следващите големи софтуерни актуализации за iPhone и iPad. Този софтуер, с кодово име Dawn, може да има по-малко амбициозни промени от първоначално планираните. Същото се отнася и за macOS 14, която носи кодовото име Sunburst. 

Хардуерът на новия iPhone обаче все още може да бъде впечатляващ. Очакват се същите размери на екрана като при семейството на iPhone 14, но т. нар. ще се разшири и при четирите модела. Титаниева рамка заменя неръждаемата стомана при Pro моделите и ще има тактилни бутони за силата на звука. Телефонът също така ще премине към USB-C и по-бързи процесори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още