IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на iPhone от Индия се удвои до над 2,5 млрд. долара

Apple търси все повече начини да намали зависимостта си от китайското производство

12:51 | 09.01.23 г.
Износът на iPhone от Индия се удвои до над 2,5 млрд. долара

Американският технологичен гигант Apple е изнесъл смартфони iPhone за над 2,5 млрд. долара от Индия за периода от април до декември 2022 г. – почти два пъти повече от общата сума за предходната фискална година. Това подчертава как компанията ускорява отдръпването си от Китай заради нарастващото геополитическо напрежение, пише Bloomberg.

Foxconn Technology Group и Wistron Corp. са доставили в чужбина устройства на Apple за по над 1 млрд. долара за първите девет месеца на фискалната година, приключваща през март 2023 г., посочват източници, запознати с въпроса. До края на януари Pegatron – друг голям поддоставчик на Apple, е напът да изнесе зад граница устройства за около 500 млн. долара, твърдят източници, пожелали да останат анонимни.  

Бързо растящият износ на Apple показва как компанията засилва дейността си извън Китай, където хаосът в основния завод на Foxconn в Джънджоу разкри уязвимости във веригата за доставки на компанията със седалище в Купертино и я принуди да свие очакванията си за производството. Това допълни все по-големия проблем с намаляващото търсене на електроника, докато потребителите претеглят рисковете от глобална рецесия.

Apple, компанията с най-голяма пазарна капитализация в света, започна да сглобява най-новите си модели iPhone в Индия едва миналата година. Това беше голям завой в практиките ѝ да произвежда по-голямата част от продуктите си в китайски фабрики, управлявани от основните ѝ тайвански поддоставчици, в това число и Foxconn.

Въпреки че Индия отговаря само за малка част от производството на iPhone, растящият износ предвещава добро бъдеще за плана на премиера Нарендра Моди да превърне страната в алтернатива на Китай като световна фабрика.

Политиките на Китай за нулев Covid и случаите на насилие в завода в Джънджоу, известен като iPhone City (Града на iPhone – бел. ред.), разкриха опасностите от това да се разчита единствено на тази страна. Въпреки че оттогава Пекин се отказа от подхода си за ограничаване разпространението на вируса, Apple и други международни компании повече от всякога проучват алтернативни възможности за производство.

Огромната работна сила на Индия, подкрепата на Моди и процъфтяващият местен пазар я правят основен кандидат да поеме по-голяма част от производството на електроника. Foxconn, най-големият поддоставчик на Apple, запозна изграждането на съоръжения за производство в страната преди повече от пет години в очакване на необходимостта от разширяване на географския обхват.

Представители на Apple, Foxconn и Wistron не са отговорили на имейлите със запитване за коментар. Говорител на Pegatron е отказал да коментира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още