IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на iPhone в Китай започва да настига предлагането

Отпадането на голяма част от коронавирусните мерки в страната позволява на Foxconn да засили работата в своите фабрики

21:00 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Проблемите с Covid-19 в Китай продължават да възпрепятстват производството на iPhone на Apple Inc., но местните операции започват да догонват търсенето на по-скъпите модели Pro, съобщава Wall Street Journal, цитирайки анализатори и хора, свързани със съответната веригата на доставки.

Модели като iPhone 14 Pro Max, който започва на цена от около 1100 долара, са неразделна част от стратегията на Apple за увеличаване на приходите, когато растежът на общия глобален пазар на смартфони се забавя. Тази стратегия претърпя удар през октомври, когато огнища на Covid-19 засегнаха основната производствена база за моделите iPhone Pro, управлявана от Foxconn Technology Group в Джънджоу.

Първоначално работниците във фабриката трябваше да пътуват само между работните си места и общежитията поради строгите мерки, наложени от Пекин за овладяване на разпространението на заразата. Това накара някои работници да избягат, а други да се сблъскат с полицията в бурни протести, възпрепятствайки производството.

Сега, когато Китай премахна повечето мерки, водещият проблем във фабриките в страната остава здравето на работниците. Смята се, че в цялата страна десетки милиони китайци са заразени с коронавируса.

Не е известно какъв процент от работниците на Foxconn в Джънджоу имат Covid-19, но техни представители казват, че познават много хора около тях, които са развили симптоми като треска. Според тези служители някои от заразените са продължили да работят, докато други са си взели отпуск. По думите им е трудно да се разбере кой всъщност е болен с Covid-19, тъй като страната е спряла задължителното тестване и има недостиг на такива тестове.

Страховете, че евентуални нови сътресения в Китай могат да засегнат производството и продажбите на Apple в страната през новата година, доведоха до спад в цената на акциите на Apple с 3,07% в сряда, с което стойността на книжата падна до най-ниското си ниво от юни 2021 г.

Годишни доставаки на iPhone. Източник: WSJ Годишни доставаки на iPhone. Източник: WSJ

Въпреки това анализаторите споделят, че ситуацията в Китай, макар и далеч от нормализирана, осигурява глътка въздух в сравнение с работническите протести през ноември.

„Предлагането се подобрява и бавно се приближава към паритет с търсенето“, пише анализаторът на J.P. Morgan Самик Чатърджи в бележка до инвеститорите тази седмица относно iPhone 14 Pro.

Времето за доставка на крайните продукти до потребителите в САЩ, поръчали най-новите модели iPhone Pro, се подобрява спрямо отчетените по-рано тази година 40 дена изчакване, изтъква J.P. Morgan.

В САЩ и Китай уебсайтовете на Apple показват време за доставка на модели Pro около една до две седмици. Някои от тези модели и съответните цветове са налични за незабавно вземане в някои магазини на Apple в тези страни.

В средата на декември Foxconn намали ограниченията, наложени заради коронавируса във фабриката си в Джънджоу. Компанията заяви, че сега прекратява своята система „от точка до точка“, при която служителите трябваше да ограничават ежедневното си движение между общежитията и кампуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още