IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS сви прогнозата си за производството на iPhone с 16 млн. бройки

Причина за това са ограниченията в Китай, свързани с Covid-19, както и по-слабото потребителско търсене

12:43 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

14-ото поколение iPhone на Apple може да произведе с 16 млн. бройки по-малко от очакваните тази година, след като политиката на Китай за нулев Covid доведе до сблъсъци в ключовия завод на компанията в Джънджоу, а базовите модели са изправени пред слабо търсене според UBS, пише Bloomberg.

Анализаторите на UBS намалиха прогнозата си за общото производство на iPhone 14 от 92 млн. бройки до 76 млн. бройки за втората половина на 2022 г. Това представлява 20% понижение спрямо 2021 г. Те отдават по-слабите очаквания както на прекъсванията в производствения процес, пред които е изправен главният поддоставчик Foxconn, така и на намаляващото търсене на моделите на iPhone 14 от по-нисък клас. Това е една от най-ниските прогнози за текущото тримесечие и беше обявена в момент на несигурност относно потенциалното облекчаване на блокадите заради коронавируса в Китай.

„Важно е да наблюдаваме дали удължаването на времето за изчакване на iPhone 14 Pro/Pro Max влияе върху търсенето“, пишат анализаторите от UBS, водени от Грейс Чен, в бележка от 1 декември. „Скоростта, с която Apple и Hon Hai могат да разрешат предизвикателствата в Джънджоу, е ключова за обема на производството през четвъртото тримесечие на 2022 г. и през първото тримесечие на 2023 г.“

Foxconn поддържа работата в затворен цикъл в своя кампус в Джънджоу, което усложнява усилията за компенсиране на загубеното време за сглобяване на устройствата. Подходът на затворения цикъл ограничава работниците до техните общежития и етажа за производство, свеждайки до минимум броя на другите хора, с които влизат в контакт, с надеждата да се ограничи разпространението на вируса.

Местните власти отмениха блокадата в района, а правителството също даде сигнали за смекчаване на позицията си. Скоростта на повторното отваряне на Китай е внимателно наблюдавано и вероятно ще повлияе на скоростта, с която Foxconn може да наеме персонал, за да допълни своята работна сила и да изпълни поръчките си.

Предизвикателствата пред производството на iPhone Pro могат да окажат допълнителен натиск върху бизнеса на Apple, тъй като премиум смартфоните бяха облагодетелствани от понижаващото се търсене на базовите модели iPhone 14 тази година. Заводът на Foxconn в Джънджоу произвежда по-голяма част от бройките iPhone 14 Pro и Pro Max.

Вълненията в завода в Джънджоу вероятно ще доведат до производствен дефицит от 6 млн. броя iPhone Pro, съобщи Bloomberg по-рано тази седмица. Apple сви целта си за производство на новите телефони тази година до около 87 млн. бройки, след като по-ранната прогноза беше за 90 млн.

Вероятно Apple може да поиска от поддоставчици като Pegatron и Luxshare Precision Industry Co., които обикновено се фокусират върху по-базовите модели iPhone, да произвеждат повече от премиум моделите, за да може да се отговори на търсенето през празничния сезон, посочват от UBS. Ако това се случи, делът на сглобените бройки iPhone от Foxconn може да спадне от 70-75% тази година до 65-70% през 2023 г., допълват анализаторите.

Още технологични новини вижте във видео материала:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още