IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкурент на Foxconn печели голям договор от Apple?

Според FT китайската Luxshare ще произвежда топ моделите на iPhone

14:42 | 05.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Apple ще възложи на китайския производител Luxshare да произвежда първокласни модели iPhone. Това съобщава британският вестник Financial Times, като се позовава на запознати лица.

Luxshare вече е произвела малки количества iPhone 14 Pro Max в завода си в Куншан, за да компенсира производствения дефицит в завода на Foxconn в Джънджоу през миналата година, допълва медията. След публикацията акциите на Luxshare поскъпнаха с 3,6% на китайската фондова борса. Нито Apple, нито Luxshare са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар до момента.

Foxconn е най-големият производител на iPhone на Apple в света. Фабриката в индустриалния метрополис Джънджоу в централната част на Китай бе отцепена от външния свят заради нарастващия брой на случаите с коронавирус. Това предизвика бунтове и протести на работниците и производството беше ограничено. Анализаторите очакваха Apple да диверсифицира производството си в светлината на прекъсванията в Китай, дължащи се на вълненията на служителите, и свързаните с Covid блокирания.

Financial Times съобщава още, че Luxshare е постигнала истински успех с тази поръчка. С производството на по-малък брой iPhone Pro Max 14 доставчикът е доказал, че може да сглобява по-сложни устройства. Междувременно Foxconn няма никаква сила за преговори, казва Иван Лам, анализатор в Counterpoint, пред Financial Times. 

„Приемането на поръчката за iPhone от висок клас е доказателство за завода за сглобяване (Luxshare), че може да им се отвори пътят към по-разнообразни клиенти", казва Лам.

Срив на резултатите на Foxconn за декември

Същевременно решението на Apple я приближава още повече към Китай, казва тя. Най-много са пострадали тайвански партньори като Foxconn, която се опитва да намали зависимостта си от Китай с фабрики в Индия, Виетнам и САЩ. Междувременно китайските компании Goertek и Wingtech, които сглобяват Airpod и Macbook, се възползват от това.

В момента нещата не се развиват особено добре за Foxconn. Неотдавна стана ясно, че прекъсванията на производството в резултат на бързо нарастващите случаи на коронавируса в Китай са засегнали финансовите резултати на доставчика на Apple. Приходите са спаднали с 12,3% миналия месец до равностойността на 19,3 млрд. евро, съобщи най-големият в света производител на електроника по договорни отношения. През четвъртото тримесечие обаче приходите нарастват с 3,5%. За цялата година компанията отчита ръст от 10,5%.

Базираният в Тайван доставчик на Apple, чието официално име като публична компания е Hon Hai, попадна под натиска на строгите пандемични ограничения в Китай в края на 2022 г. Те предизвикаха недоволството на служителите и засегнаха работата в най-големия в света завод за производство на iPhone в Джънджоу, Китай. Вътрешни лица съобщават за спад на производството с повече от 30%. Междувременно правителството в Пекин се отказа от своята „политика на нулев Covid". Ситуацията в Джънджоу отново е „до голяма степен нормална", съобщи още Foxconn, без да дава подробности.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още