IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще разшири гамата си от джаджи за интелигентните домове 

По този начин компанията на Тим Кук ще се опита да отхапе пазарни от Amazon и Google

09:53 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Устройства HomePod на Apple. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Устройства HomePod на Apple. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

След като пусна на пазара по-големия си високоговорител HomePod, американският технологичен концерн Apple Inc. работи по набор от устройства, с които иска да предизвика Amazon.com Inc. и Google на пазара на уредите за интелигентни домове, включително нови дисплеи и по-бърз телевизионен приемник, предава Bloomberg.

Навлизането в областта на интелигентните дисплеи ще започне с таблет - по същество iPad от нисък клас - който може да контролира различни неща, като термостати и осветление, да показва видео и да провежда FaceTime разговори, твърдят запознати с плановете източници. Продуктът може да се монтира на стени или на други места с помощта на магнитни закопчалки, което ще го превърне по-скоро в домашна джаджа, отколкото в обикновен iPad.

Според източниците, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като обсъжданията са поверителни, Apple е обсъждала и идеята за създаване на по-големи дисплеи за интелигентни домове. 

Въпреки че iPad вече има функции за интелигентен дом, самостоятелните устройства за интелигентен дом - често проектирани като уреди за поставяне на плот или на стена - стават все по-популярни. Amazon продава серия продукти Echo Show с дисплеи, а Google предлага своя Nest Hub. Последната компания - част от Alphabet Inc. - подготвя таблет Pixel Tablet с допълнителна стойка. Apple е обсъждала и създаването на домашна стойка за сегашните си iPad-и.

Базираният в Купертино, щата Калифорния, технологичен гигант изпитва затруднения в областта на интелигентните домове и е отстъпил голяма част от пазара на своите конкуренти. Настоящите му устройства остават с ограничена функционалност, а услугата за гласово управление Siri на Apple изостава от Alexa на Amazon и Google Assistant. Новите устройства - заедно с предстоящите промени в Siri - имат за цел да променят това.

Представител на Apple е отказал коментар по темата. 

По-рано в сряда Apple пусна в продажба новия високоговорител HomePod. Устройството за 299 долара е обновена версия на оригинала, работеща със същия чип като миналогодишния Apple Watch. То има обновен мултимедиен панел в горната част и нов сензор за определяне на температурата в дома на потребителя. Температурният сензор се появи за първи път в HomePod mini през 2021 г., въпреки че тогава все още не функционираше.

Оригиналният HomePod беше спрян от търговия през 2021 г. след посредствени продажби, като клиентите се възмущаваха от цената и ограничената функционалност. Първоначално цената му беше 349 долара, а след това тя беше намалена на 299 долара - рядък ход за Apple. През 2020 г. Apple представи HomePod mini за 99 долара, който се оказа по-популярен, заемайки около 13% от пазара на интелигентни високоговорители по данни на Strategy Analytics. 

Като част от стремежа си към клиентите на джаджи за интелигентни домове Apple се съгласи да поддържа новия протокол Matter, който позволява на конкурентните джаджи да работят заедно. Компанията също така наскоро промени дизайна на приложението Home, което помага за управлението на нейните устройства.

Освен бъдещите интелигентни дисплеи и новия високоговорител Apple работи по обновяването на своя телевизионен приемник. За първата половина на следващата година се подготвя нова версия с настоящия дизайн и по-бърз процесор, казват източници.

Apple за последен път актуализира своето телевизионно устройство през октомври, като му предостави чипа A15 на iPhone 14 и дистанционно управление, което използва стандарта USB-C. Въпреки редовните усилия за усъвършенстване на продукта Apple TV постига само ограничен напредък на пазара. По данни на Insider Intelligence устройството държи едва 5% дял в сравнение с 30% за Amazon и 28% за Roku Inc. Nest Hub Max на конкурента на Apple Google. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Nest Hub Max на конкурента на Apple Google. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Въпреки че новата версия ще поддържа подобрен чип, тя вероятно няма да поддържа 8K видео стрийминг - все още зараждащ се видео формат. 

Работата по дългоочаквания продукт, който ще комбинира телевизионен приемник с интелигентен високоговорител и FaceTime камера, също търпи неуспехи, въпреки че този проект все още е в ход. Първоначално устройството беше планирано за пускане на пазара през тази година, но сроковете са се променили, пише добре осведоменият репортер на Bloomberg Марк Гърман. По подобен начин са се забавили и графиците за разработване на интелигентните дисплеи, които вероятно ще бъдат пуснати на пазара най-рано през следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още