fallback

Кошмарната прогноза на Intel изтри 8 млрд. долара от пазарната капитализация на гиганта

Анализатори смятат, че може би е време компанията да намали дивидента си

09:47 | 28.01.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

Intel изтри около 8 млрд. долара от пазарната си капитализация в петък, след като американският производител на чипове изненада Wall Street с лошата си прогноза за финансовите си резултати, разпалвайки слуховете за срив на пазара на персонални компютри, предава Ройтерс.

Компанията прогнозира изненадваща загуба за първото тримесечие, а прогнозата за приходите ѝ се оказа с 3 млрд. долара под очакванията на анализаторите, тъй като Intel продължава да се бори и със забавящия се растеж на бизнеса с центрове за данни.

Акциите на гиганта завършиха петъчната борсова сесия с 6,4% понижение, докато конкурентите Advanced Micro Devices и Nvidia приключиха съответно с 0,3% и 2,8% ръст. Доставчикът на Intel - KLA, записа 6,9% понижение на пазара след лошата си прогноза.

„Няма думи, които да опишат или обяснят историческия колапс на Intel”, коментира Ханс Мозесман от Rosenblatt Securities.

Слабата прогноза подчертава предизвикателствата, пред които е изправен главният изпълнителен директор Пат Гелсингер, докато се опитва да възстанови доминацията на Intel в сектора чрез разширяване на производството за други компании и изграждане на фабрики в Съединените щати и Европа.

Компанията непрекъснато губи пазарен дял от конкуренти като AMD, която използва поддоставчици като тайванската TSMC, за да прави чипове, превъзхождащи технологично тези на Intel.

„Вече е ясно защо Intel трябва да намали толкова много разходи, тъй като първоначалните планове на компанията се оказаха фантазия“, коментират от брокерската компания Bernstein. „Мащабът на влошаването е зашеметяващ и създава потенциални пристеснения за финансовата позиция на компанията във времето“.

Intel, която планира да съкрати 3 млрд. долара от разходите си тази година, генерира 7,7 млрд. долара в брой от операции през четвъртото тримесечие и изплати дивиденти в размер на 1,5 млрд. долара.

При капиталови разходи, оценени на около 20 млрд. долара за 2023 г., анализаторите очакват, че компанията трябва да обмисли дали не е време да намали дивидента си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 28.01.23 г.
fallback
Още от Хардуер виж още