IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Huawei се вдъхнови от космическите технологии за новия си часовник?

Технологичният гигант залага на нов мъжки часовник със специален дизайн

16:58 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group
Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Производителите на часовници винаги са се вдъхновявали от най-разнообразни неща – от природата, през модата до ключовите човешки изобретения. Сега Huawei отправя поглед не накъде да е, а към звездите с новия си Huawei Watch 4 Pro Space Edition. Както подсказва името му, вдъхновението тук са космическите кораби.

Специален дизайн

Часовникът, който има красив и отличителен дизайн, всъщност е изработен от материали с изключително високо качество, включително нанокристален керамичен материал, който е едновременно приятен за носене и е достатъчно лек за подобен тип носимо устройство. Без каишката часовникът тежи едва 65 грама.

С този дизайн технологичният гигант продължава своята стратегия, наречена „Fashion Forward”. Всъщност той е вдъхновен от „Дюзата на Лавал“, която е използвана в свръхзвуковите ракетни двигатели. Комбиниращият черно и червено безел пък допълва цялостната визия на часовника.

От своя страна, изключително здравото сапфирено сферично стъкло върху дисплея прави устройството подходящо за използване и при спорт, без потребителите да се притесняват, че могат да го надраскат или счупят лесно. Под стъклото се крие 1,5-инчов цветен LTPO AMOLED дисплей с резолюция 466x446, който е ясно видим дори при силно слънце.

Материалите, от които е изработен часовникът, са ключови за цялостното усещане за устройството и го правят подходящо за свободно гмуркане на до 30 метра дълбочина например. Часовникът има сертификат като съвместим с EN13319 аксесоар за гмуркане и притежава IP68 за водоустойчивост и прахоустойчивост. Идеята на Huawei е Watch 4 Pro Space Edition да не се амортизира лесно при спорт, като същевременно е подходящ за по-елегантни визии.

Софтуер

Говорейки за здраве и спорт, тук Huawei Watch 4 Pro Space Edition има много какво да предложи. Той работи с Harmony OS, т.е. софтуерът категорично е познат на потребителите. Тук е включена функцията Health Glance, предлагаща само в рамките на минута да измери 7 важни здравни показателя. Така само за 60 секунди потребителят може да научи какъв е пулсът му, каква е наситеността на кислород в кръвта му, да му бъде направено ЕКГ, да научи повече за артериалната си ригидност, белодробната си функция, както и какво е нивото му на стрес и температурата на кожата в настоящия момент.

Часовникът проактивно изпраща известия, ако има някакви съществени промени в здравните показатели, които биха могли да бъдат притеснителни, така че потребителят да се обърне към лекар. Този тип технологии могат да са изключително полезни, но и от Huawei подчертават, че основната грижа за здравето трябва да се извършва от медицински лица, а носимите устройства могат само да бъдат помощник в този процес.

Новото тук е, че часовникът може да извърши общ здравен анализ, наречен Health Overview – това е малък доклад за 9 ключови здравни индикатора, включително за следене на дишането при сън и анализ на аритмията, ако има такава. Софтуерът предлага възможност и за проследяване на нивата на телесните мазнини.

Huawei е добавила и възможност за проследяване на състоянието на близки и семейство чрез подобни доклади, като изпраща и предупреждения за нередовно отчитане на показателите на някой от другите потребители. Освен това могат да се получават известия на другите в групата при спешни случаи като падане, засечено от часовника. Последното може да е особено полезно за следене на възрастни хора в семейството и навременна реакция при инциденти.

По-прецизното следене на физическите и здравни показатели се дължи на подобрената технология TruSeen 5.5+. Точността на измерването на наситеността на кръвта с кислород е повишена с 15% например.

От друга страна, технологията TruSleep се грижи за внимателния анализ на качеството на съня. Тя също така може да прави оценка и да дава персонализирани съвети как потребителите да подобрят съня си. 

Помислено е и за персонализацията по отношение на визията на дисплея. Huawei Watch 4 Pro Space Edition има 12 различни астрологични циферблата, показващи съзвездия.

Подобно на другите носими устройства на Huawei, и този часовник предлага по-детайлни функции, достъпни през приложението Huawei Health. Освен това устройството е съвместимо както с Android, така и с iOS, така че няма ограничения в ползването му спрямо операционната система, избрана от потребителите.

Батерия

При ползването на Стандартен режим с фабрични настройки батерията на Watch 4 Pro издържа четири дни и половина. Ако използвате повече функции обаче, като постоянно включен TruSleep и ЕКГ два пъти на ден, извършване на повече разговори и по-активно ползване на спортните режими, батерията държи три дни. Все пак от Huawei са помислили за възможността да предложат по-дълъг живот на батерията между 14 и 21 дни, като за целта е нужно да се включи режимът Ultra-long Battery Life.

Нивото на заряда на батерията се показва на анимирания циферблат. Устройството показва три различни цвята анимирани пламъци. Ако батерията е между 70-100%, пламъците са оранжеви, докато при 30-70% се променят до оранжево-червени. Когато батерията падне под 30%, пламъците стават сини, подсказвайки, че скоро ще е време за зареждане.

Huawei Watch 4 Pro Space Edition предлага интересен фейслифт на Huawei Watch 4 Pro, който определено е впечатляващ и по-забележителен. Huawei надгражда постигнатото в дизайна, отправяйки поглед в нови посоки, което е добра новина за потребителите, които търсят красиви и елегантни предложения, подходящи едновременно за спорт и всекидневна употреба, без да правят компромиси със стила си.

Последна актуализация: 16:58 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Финанси виж още