fallback

Gartner: Продажбите на смартфони и лаптопи ще спаднат и през 2023 г.

Търсенето на устройства започна да отслабва в средата на миналата година

18:35 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Продажбите на персонални компютри и смартфони се очаква да спаднат за втора поредна година през 2023 г., като продажбите на телефони ще достигнат невиждано от десетилетие дъно, обяви компанията за пазарни проучвания Gartner, цитирана от Ройтерс.

Продажбите на смартфони ще спаднат с 4% до 1,34 млрд. бройки през 2023 г., спрямо 1,40 млрд. броя през 2020 г., обяви Gartner. През 2021 г. те достигнаха 1,43 млрд.

Това беше близо до нивата на продажбите през 2009 г., когато пазарни лидери бяха BlackBerry и Nokia, а Apple се опитваше да се бори с тяхната доминация. Пазарът на мобилни телефони достигна пика си през 2015 г., когато продажбите достигнаха 1,9 млрд. бройки.

Пандемията доведе до фундаментална промяна, при която хората започнаха да работят от вкъщи и няма нужда да сменят често смартфоните си, коментира в интервю Ранджит Атуал, директор проучвания в Gartner.

„Потребителите задържат телефоните си по-дълго от очакваното – от шест до девет месеца, и се отдръпват от фиксираните към гъвкави договори при липсата на смислени нови технологии“, допълва той.

Търсенето на смартфони и персонални компютри скочи по време на пандемията, но в средата на миналата година започна да отслабва.

Нарастващите лихвени проценти и разходи за живот попариха търсенето на смартфони, засягайки компании, вариращи от Samsung до Apple.

Очаква се продажбите на персонални компютри да спаднат с 6,8% тази година, след като през 2022 г. се понижиха с 16%. Lenovo, HP и Dell са трите най-големи производители на компютри в света.

Свиването на пазара на устройства ще се забави през 2023 г., предвид не толкова песимистичната икономическа прогноза за годината и евентуалния ръст на потребителските и бизнес разходите, обяви Gartner.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:30 | 31.01.23 г.
fallback
Още от Хардуер виж още