IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TDK: Продажбите на смартфони ще поемат нагоре чак в края на 2023 г.

Това е най-лошата прогноза за пазара от представител на индустрията досега

10:30 | 21.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на смартфони в света няма да се повишат преди празничния сезон в края на 2023 г., предупреди доставчикът на батерии TDK, давайки най-предпазливата досега прогноза за пазара, който беше засегнат от инфлационен и геополитически натиск, пише Bloomberg.

Базираната в Токио TDK, която предоставя батерии на цялата мобилна индустрия, включително за iPhone на Apple, не вижда много индикации за възстановяване след големия спад на продажбите на смартфони, особено на ключовия пазар в Китай.

„Не чувам добри мнения от клиенти и очаквам, че ситуацията, пред която сме изправени днес, да продължи до средата на следващата година, последвана от постепенно възстановяване от края на следващата година“, коментира президентът на TDK Нобору Сайто в интервю. Той посочва пускането на нови устройства през втората половина на 2023 г. като катализатор за възстановяването на положителните настроения.

Пазарът на смартфони понесе голям удар от глобалното икономическо забавяне, свързано с повишаването на лихвите от централните банки, блокадите заради Covid-19 в Китай и руската инвазия в Украйна. Производителите и доставчиците на телефони започнаха годината с очакване за растеж на продажбите, но се сблъскаха с двуцифрен спад на най-важните си пазари. Дори Apple сви плановете си за производство на смартфони, след като се сблъска с по-слабо от очакваното търсене на своите модели от серията iPhone 14.

По-рано TDK прогнозира 1,3 млрд. продадени смартфони през годината, завършваща през март, но сега сви погнозата си с 10%, заяви 56-годишният Сайто, което пое ръководния пост през април. Преди това той оглавяваше отдела за сензори на компанията, превръщайки го от губещо в успешно начинание.

Очакванията на TDK за това колко време ще отнеме възстановяването са най-песимистичните в индустрията. Друг японски производител на компоненти – Taiyo Yuden, смята, че възстановяването ще се усети още през първото тримесечие на 2023 г., докато базираната в Киото Murata Manufacturing пък вярва, че подем ще има през второто тримесечие. Трите доствачика са част от гръбнака на предлагането на основни компоненти на мобилната индустрия.

Според анализаторите на Bloomberg Intelligence Масахиро Уакасуги и Брайън Моран търсенето на китайски смартфони остава слабо, но търсенето на по-малки продукти с по-голям капацитет, ползвани в iPhone може да нарасне с пускането на новите модели.

Базираната в Купертино, Калифорния, Apple е под все по-голям натиск да изгради производствен капацитет извън Китай, където тази година основният комплекс в Джънджоу за сглобяване на iPhone Pro беше засегнат от предизвикателства и блокади заради коронавируса. Сайто от TDK обаче не вижда скорошно излизане от Китай на хоризонта.

„Нека съм ясен – Китай ще остане един от най-важните пазари за нас и TDK е ангажирана с поддържането на голям капацитет на доставките, за да отговори на огромното търсене там“, коментира Сайто.

TDK произвежда 60% от продуктите си в Китай и генерира 50% от продажбите си в страната, която също така е най-големият пазар на смартфони в света. Тези дялове няма да се променят значително в следващите години, смята Сайто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още