IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последва ли България тенденцията за свиване на пазара на смартфони?

Очакванията са глобалният пазар да покаже първи сигнали на възстановяване през втората половина на 2023 г., коментират от vivo

15:28 | 07.12.22 г.
Снимка: vivo
Снимка: vivo

Въпреки че световният пазар на смартфони пое надолу предвид нестабилната макроикономическа обстановка, този в България не показва съществени изменения, коментира на събитие за медии Иво Бояджиев, ръководител Продажби за България на китайския производител на смартфони vivo.

„В момента пазарът в Европа е с 15-16% по-слаб спрямо миналата година. В Китай, който за vivo е най-важният пазар, е спаднал с около 12% през третото тримесечие спрямо миналата година, а глобалният пазар е с около 9% надолу“, посочи той.

Тази ситуация носи предизвикателства не само за vivo, но и за всички производители на смартфони по света. Ускоряващата се инфлация и последвалото покачване на лихвените проценти от централните банки направиха потребителите много по-внимателни в покупките си. Войната в Украйна пък нанесе друг удар на европейския пазар на смартфони, а развитието на конфликта все още не е ясно.

На фона на всичко това vivo започна работа в България през април, като даде заявка, че няма да залага на бърза експанзия в страната, а по-скоро ще прави по-бавни, но внимателно премислени стъпки – стратегия, която значително се различава от подхода на другите играчи. Тогава компанията обеща да се фокусира върху партньорствата на местния пазар, а днес обяви, че от януари ще започне официално работа с един от телекомите, без да разкрива подробности кой е той.

„Не само ние, но и другите производители на смартфони влизаме в режим за търсене на оптимално минаване през тази криза на търсенето“, коментира Бояджиев. По думите му макар и предизвикателствата да за значителни, компанията, която е сред официалните спонсори на Световното първенство по футбол в Катар, вижда положителни сигнали.

"През третото тримесечие отново сме лидер на пазара в Китай. В Европа продължаваме нашето изкачване стъпка по стъпка и за да назовем още някои от пазарите, ние достигнахме до потребителите в Испания, Австрия, Чехия и Сърбия“, посочи той, добавяйки, че това са сред ключовите европейски пазари на vivo.

Очакванията на vivo са през първата половина на 2023 г. ситуацията също да е трудна, а първите индикации за възстановяване на пазара да дойдат през второто полугодие.

Същевременно потребителските нагласи се променят предвид кризата.

„В България средната продажна цена на смартфон е доста под 300 долара. За сравнение ,на европейския пазар тя за първи път от 5-6 години мина 400 долара“, посочи Иво Бояджиев. По думите му средната цена в Европа расте, защото потребителите търсят устройства, които имат по-дълъг живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още