IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабото търсене на компютри сви приходите на Lenovo с 24%

Резултатите не отговориха на очакванията на анализаторите

10:12 | 17.02.23 г.
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Китайската Lenovo Group отчете 24% спад на приходите за третото си фискално тримесечие – второ поредно понижение, докато търсенето на компютри и смартфони по света продължава да спада, предава Ройтерс.

Най-големият производител на персонални компютри в света заяви, че общите му приходи за периода между октомври и декември са достигнали 15,3 млрд. долара, или с 24% по-малко спрямо същото тримесечие година по-рано. Резултатите са под средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Refinitiv, които очакваха 16,39 млрд. долара.

Началото на пандемията през 2020 г. даде силен тласък на продажбите на електроника на Lenovo и на нейните конкуренти по света, тъй като много хора започнаха да работят от дистанция и замениха или обновиха устройствата си. Въпреки това търсенето започна да спада, а приходите на Lenovo започнаха да се свиват между юли и септември миналата година.

Нетната печалба за октомври-декември също се е понижила – с 32% до 437 млн. долара. Цената на акциите на Lenovo в Хонконг спадна с 2,86% в петък.

Компанията за пазарни проучвания Gartner прогнозира през януари, че продажбите на персонални компютри и мобилни телефони вероятно ще се свият за втора поредна година през 2023 г. Продажбите на компютри се очаква да се понижат с 6,8% до края на годината, след като през 2022 г. спаднаха с 16 на сто.

Бизнесът с устройства на Lenovo пък записа 34% понижение на приходи за последното отчетено тримесечие.

Конкурентите на компанията – Dell Technologies и HP, обявиха, че ще съкратят служители. Dell ще се раздели с около 6650 работни места, или 5% от работната си сила, докато HP очаква да отстрани 6000 души до края на фискалната 2025 г. Това се равнява на 12% от работната ѝ сила по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още