fallback

Санкционираната от САЩ Huawei демонстрира сила на мобилния конгрес в Барселона 

Базираният в Шънджън технологичен гигант зае на изложението хале с размерите на две футболни игрища в САЩ

12:00 | 04.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател

По време на най-голямата годишна конференция на мобилната индустрия (MWC) тази седмица Huawei Technologies Co. се опита да покаже на света, че процъфтява въпреки репресиите на САЩ срещу веригата ѝ за доставки и нарастващите опасения за сигурността заради връзките ѝ с Пекин.

Базираният в Шънджън технологичен гигант, който е подложен на търговски ограничения, които го принуждават да произвежда устройства без ключови американски компоненти, зае около три четвърти от 14 000 кв. м. в зала 1 на Световния мобилен конгрес в Барселона. Макар Huawei да е известна като голям изложител, тазгодишното ѝ хале беше с размерите на две футболни игрища в САЩ, което е с около 50% повече от миналата година, казва говорител на компанията, цитиран от Bloomberg. 

Сложната демонстрация в Барселона подчертава колко усилено Huawei работи, за да напомни на света на телекомуникациите, че все още е отворена за бизнес. Нетната печалба на Huawei спадна с 40% през първите три тримесечия на 2022 г. спрямо предходната година до 27,2 млрд. юана (3,8 млрд. долара) вследствие на поредица от санкции от страна на САЩ, които почти напълно задушиха някога процъфтяващия ѝ бизнес със смартфони.

Компанията, която отрича да е извършила каквото и да е нарушение и се противопоставя на идеята, че продуктите ѝ представляват заплаха за сигурността, беше принудена да търси приходи на непознат терен, като например минната и селскостопанската промишленост.

„Това е начин да покажат: „Америка си говори, а ние действаме", казва Джон Странд, основател на базираната в Копенхаген компания Strand Consult, която консултира телекомуникационната индустрия. Според него това е начин Huawei да размаха пръст на администрацията на Байдън. 

MWC се проведе в период на изостряне на отношенията между Китай и САЩ. Администрацията на Байдън преразглежда съществуващите експортни лицензи на Huawei, тъй като смята да откъсне компанията от всички нейни американски доставчици, включително Intel Corp. и Qualcomm Inc, съобщи по-рано Bloomberg News.

Бялата лъскава експозиция на Huawei се простираше на два етажа, със зали за срещи над изложбено пространство, разделено между потребителски продукти и технологии за индустрията. 

Вътре в зоната само за специално поканени бяха показвани традиционните мобилни антени на компанията, финтех платформа, фокусирана върху развиващите се пазари, както и система с изкуствен интелект за филтриране на рибни пасажи - за разделяне на популациите на сьомгата, както и презентация, намекваща за зараждащата се дейност на компанията по 6G. 

Други големи китайски компании, включително China Telecom, ZTE и Xiaomi, също имаха големи изложбени площи.

Според двама души, запознати с ценообразуването на събитието, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като информацията не е публична, сметката на Huawei за наемане на щанда и градинската рецепция, където посетители се редяха на опашки за топли купи с храна, може да е достигнала близо 10 млн. долара. 

Част от изложбените площи на Световния мобилен конгрес в Барселона. Снимка: Bloomberg

Говорител на Huawei отказва да коментира цената, но заяви, че компанията е очаквала да приеме около 10 000 посетители по време на събитието. Сред тях са висши мениджъри като временния главен изпълнителен директор на Vodafone Group Plc Маргарита Дела Валие. GSMA също отказа да коментира темата пред Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 04.03.23 г.
fallback
Още от Хардуер виж още