IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC надмина прогнозата за печалбата си заради по-голямото от очакваното търсене на чипове

Най-голямата тайванска компания се бори с продължаващото слабо търсене на електроника

13:27 | 20.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. надмина очакванията, след като маржовете на чиповете са се задържали по-високи от очакваното, което намали притесненията за спад, причинен от свиването на глобалното търсене на електроника, пише Bloomberg.

TSMC отчете 206,9 млрд. нови тайвански долара (6,8 млрд. щатски долара) печалба за тримесечието до края на март. Прогнозата на анализаторите беше за 194,2 млрд. нови тайвански долара. Компанията, която произвежда най-модерните чипове за глобални лидери в електрониката – от Apple до Nvidia, по-рано отчете разочароващи приходи за тримесечието.

Най-голямата тайванска компания се бори с продължаващото слабо търсене на електроника, докато потребителите и корпорациите затягат бюджетите си, за да се справят с ускоряващата се инфлация и да се подготвят за потенциална световна рецесия. Продажбите на персонални компютри се сринаха с 29% през първото тримесечие, като най-голям спад има при Mac на Apple, сочат най-новите данни на IDC.

TSMC вече сви плана за капиталовите си разходи за 2023 г. и очаква да са в диапазона от 32 млрд. до 36 млрд. долара спрямо 36,3 млрд. долара за миналата година. През януари директори на компанията заявиха, че очакват през първото полугодие приходите да спаднат със среден до висок едноцифрен процен, макар че бизнесът трябва да се възстанови след това, когато китайската икономика и потребителските разходи се стабилизират.

Пазарното лидерство на TSMC вероятно е подкрепило маржовете ѝ. В сряда европейската ASML Holding – най-големият производител на оборудване за производство на чипове – прогнозира по-високи от очакваното проходи за тримесечието до края на юни. Но нетните резервации, които са барометър за бъдещия растеж, са се понижили с 46% спрямо година по-рано. Lam Research, друг доставчик на оборудване на TSMC, също прогнозира коригирана печалба на акция, която не отговори на средната прогноза на анализаторите.

Очаква се мениджърите на TSMC да обявят прогнозата за настоящото тримесечие и 2023 г. по-късно днес. Някои анализатори се опасяват, че компанията може да свие прогнозата или плановете си за капиталови разходи, което би предположило по-продължителен спад в индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още