IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на iPhone втора употреба тласкат нагоре пазарния дял на Apple в Индия

Американският гигант държи 11% от вторичните продажби на смартфони в страната

21:50 | 03.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Apple преживя голям тласък на търсенето в Индия, воден от скока в продажбите на ремонтирани iPhone във втората по големина азиатска икономика, пише Financial Times.

IPhone отговаря за 11% от вторичните продажби на смартфони в Индия за миналата година спрямо 3% за 2021 г., което го прави „най-бързо развиващата се марка за ремонтирани телефони в Индия“, сочат данни на Counterpoint Research.

Apple възлага надежди за бъдещ растеж в Индия, тъй като американският технологичен гигант се стреми да увеличи дела си на третия по големина пазар на смартфони в света.

Главният изпълнителен директор Тим Кук се срещна с премиера Нарендра Моди през април, при откриването на първите два магазина на Apple в страната. Производителят на iPhone също така изгражда свои производствени звена в Индия, тъй като се стреми да намали зависимостта си от Китай.

Делът на Apple на пазара на нови смартфони  в Индия нарасна до 5% миналата година, спрямо 1% през 2019 г. Търсенето във високия сегмент е ограничено, а устройствата на Apple се предлагат средно за 80 хил. рупии, или близо 1000 долара.

Но марката преживя безпрецедентен интерес на пазара на смартфони втора употреба, който служи като вход в мрежата от продукти и услуги на Apple.

Ремонтираните iPhone „се продават като топъл хляб“, твърди Глен Кардоза, базиран в Мумбай анализатор в Counterpoint. Проучването е установило, че обемите са нараснали с една пета през 2022 г., четири пъти повече от средното за света.

Устройства, стари като iPhone 6, който се появи през 2014 г., все още могат да се намерят на индийския пазар, докато 5G моделите – от iPhone 12 нагоре – са особено „ценни“, допълва Кардоза.

„Клиентите, които искат да си купят iPhone в бъдеще, са онези, които обичайно си взимат iPhone втора ръка, просто за да го тестват, да се научат как да го ползват“, коментира Девън Меър, директор продажби в базираната в Мумбай Prowesses Enterprises, която продава ремонтирани и втора употреба продукти на Apple.

От гледна точка на продажбите на нови смартфони Apple е единствената голяма компания, която очаква да запише ръст на световните си продажби тази година. Това до голяма степен се дължи на Индия, където продажбите на iPhone се очаква да скочат с „огромните“ 31% през 2023 г., в сравнение с 2% в Китай и николко в САЩ – двата най-големи пазара на компанията, допълват от Counterpoint.

Популярността на iPhone втора употреба отчасти се дължи на здравината на устройството в сравнение с тези на конкурентите, казват анализатори. В глобален мащаб половината от пазара на ремонтирани смартфони е окупиран от Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още