IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple прави важна крачка за бизнеса си в Индия

Компанията откри първия си физически магазин в страната в пристъствието на Тим Кук

11:53 | 18.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук официално отвори първия физически магазин на компанията в Индия, залагайки, че собствените търговски обекти на производителя на iPhone ще му помогнат да ускори растежа на продажбите на този пазар, пише Bloomberg.

Кук присъства на откриването на магазина в бизнес квартал във финансовия център на Мумбай, облечен в сиви панталони и синя тениска. Десетки служители аплодираха откриването, а отпред се изви голяма опашка от клиенти.

Apple се прицелва към страната с 1,4 млрд. души население, за да си възвърне глобалния растеж на приходите и да диверсифицира производствения си отпечатък отвъд Китай. Приходите от продажби на компанията в Индия достигнаха нов връх от близо 6 млрд. долара за годината до март, което подчертава все по-голямата важност на този пазар.

След години работа Apple най-сетне получи позволение да открие собствени търговски обекти, след като отговори на всички изисквания на регулаторите, включително част от продуктите, които се продават в страната, да са произвеждани на място. Докато търсенето на технологични продукти се забавя по света, Apple припозна разширяващата се средна класа на Индия като привлекателна възможност. Освен това увеличава значително местното си производство.

Компанията пусна своя онлайн магазин в Индия през 2020 г. и работи с местни партньори в търговията на дребно. И въпреки това нейните смартфони и компютри никога не са държали съществен пазарен дял заради по-високите си цени.

Едва 4% от близо 700-те млн. потребители на смартфони в Индия имат iPhone. По-евтините местни марки, както и такива на китайски и южнокорейски производители печелят повече потребители, които са ценово ориентирани, на втория по големина мобилен пазар в света.

След събитието в Мумбай Apple ще отговори още един магазин в Ню Делхи днес. Те ще служат като ключови места за търговия на дребно и показване на устройствата на най-високо оценената компания в света, които често се превръщат в притегателни локации за туристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още