IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук ще открие лично първите магазини на Apple в Индия

Изпълнителният директор иска среща с премиера Нарендра Моди между ангажиментите си в страната

10:31 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук има планирано пътуване за отварянето на първите магазини на производителя на iPhone в Индия тази седмица. Това подчертава амбициите на компанията за страната като пазар, който ще донесе растеж и ще бъде производствена база, пише Bloomberg.

Кук вероятно ще ръководи откриването на магазините близнаци във финансовата и политическата столица на Индия, твърдят източници, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни. Днес Apple каза, че ще отвори магазин в Мумбай на 18 април и друг в Ню Делхи – на 20 април.

Пътуването се случва седем години след първото посещение на главния изпълнителен директор през 2016 г. и съвпада с важни постижения за най-високо оценената компания в света – продажбите на iPhone в Индия достигат рекордно високо ниво, а годишният износ на смартфоните на гиганта от страната е за милиарди долари. Apple залага на Индия, за да диверсифицира операциите си извън Китай, предвид обтегнатите отношения между Пекин и Вашингтон.

Кук е готов да отвори първия магазин на Apple в Индия в луксозен мол, разположен в комплекса Bandra Kurla в Мумбай, или BKC, както е наречен кварталът. Няколко дни след това той трябва да отключи вратите на търговския обект в Ню Делхи, който се намира в търговски център от висок клас в квартал Сакет.

По двата магазина се работи от дълго време, тъй като строгите правила на Индия забраняват на международните брандове да отварят магазини със собствена марка, освен ако не произвеждат значителна част от стоките си в страната.

Apple не е отговорила веднага на запитването по имейл да коментира посещението на Кук.

Компанията отвори индийския си онлайн магазин през 2020 г. Страната е вторият по големина пазар на смартфони в света и е сред най-бързо развиващите се, но сравнително високите цени на устройствата на Apple все още са възпиращ фактор за населението от 1,4 млрд. души, за което достъпността е основен фактор при вземане на решение за покупка.

Между двете откривания на магазините, Кук иска да се срещне с премиера Нарендра Моди, твърди един от източниците. Правителството на Моди се бори за увеличаване производството на електроника в страната и предложи стимули за милиарди долари, за да привлече производствените партньори на Apple като Foxconn Technology Group и Pegatron.

При представяне на последните финансови резултати на Apple Кук изтъкна важността на Индия като пазарна и производствена база. По време на последната подобна конференция Кук заяви, че Apple е поставила „тримесечен рекорд на приходите и е отбелязала много силен двуцифрен ръст през годината“ в страната.

„Индия е изключително вълнуващ пазар за нас и наш основен фокус“, посочи Кук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още