IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предупреди Apple да не хитрува със зарядните за iPhone

Американската компания е обмисляла да ограничи зареждането или прехвърлянето на данни чрез аксесоари без сертификат на производителя

12:01 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) предупреди Apple да не прави някои функции достъпни само за оригиналните кабели на Apple при предстоящата промяна на технологията на кабела за зареждане. Ограниченията във взаимодействието със зарядните устройства са недопустими, пише еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон в писмо, получено от информационна агенция dpa. Директивата на ЕС за стандартизираните зарядни устройства трябва да влезе в сила от 28 декември 2024 г. 

От 2012 г. насам в екосистемата на iPhone се използват собствените зарядни на Apple Lightning. В Европа беше решено да се предпише стандартът USB-C като единна технология за зареждане.  

Бретон се позовава на съобщения в медиите, че Apple обмисля да използва чип за удостоверяване, за да ограничи зареждането или прехвърлянето на данни чрез аксесоари без сертификат на Apple. „Устройствата, които не отговарят на изискванията за унифицирано зарядно устройство, няма да бъдат допускани на пазара на ЕС", каза Бретон. Той каза, че ЕК е напомнила на Apple за това на среща в средата на март.  

До третото тримесечие на тази година базираният в Брюксел орган планира да публикува насоки, за да осигури „еднакво тълкуване на законодателството". Председателят на Комисията по вътрешния пазар на Европейския парламент, политикът от Зелената партия Ана Кавазини, обвини Apple, че се опитва да заобиколи правилата на ЕС. 

През октомври държавите от ЕС дадоха окончателното си одобрение на плана за стандартизирани кабели за зареждане. Преди това те бяха договорили компромис с Европейския парламент относно подробностите. От края на 2024 г. устройства като мобилни телефони, таблети, електронни четци, цифрови фотоапарати, слушалки, преносими високоговорители и клавиатури трябва да могат да се зареждат чрез USB-C.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още