IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна обратното броене за еднаквите зарядни устройства в ЕС 

Новият закон изисква в рамките на две години смартфоните и другите малки електронни устройства да започнат да използват порт за зареждане USB-C

22:11 | 27.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Задава се краят на различните зарядни. Снимка: Getty Images News
Задава се краят на различните зарядни. Снимка: Getty Images News

28 декември 2024 г. - тогава според правилата на ЕС iPhone-ите ще трябва да се откажат от кабела Lightning на Apple и да започнат да използват общ порт за зареждане, както всички останали смартфони. 

Новият закон на ЕС влиза в сила във вторник; той изисква в рамките на две години смартфоните и другите малки електронни устройства да започнат да използват порт за зареждане USB-C, като целта е да се намалят електронните отпадъци и да се улесни животът на потребителите. 

Цитиран от БГНЕС анализ на Politico прави преглед на това, което беше решено, какви са сроковете и как ще се случи всичко това. 

1. Какво е решено? 

Директивата за радиооборудването често се нарича "общо досие на зарядното устройство" и задължава 13 класа електронни устройства да бъдат "оборудвани с порт за зареждане USB Type-C" и да могат да се зареждат с кабели, отговарящи на стандартите USB-C. 

Така USB-C ще стане стандарт за смартфони, таблети, цифрови фотоапарати, слушалки, гарнитури, портативни игрови конзоли, портативни високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, портативни навигационни системи, слушалки и лаптопи. 

2. Каква е времевата рамка? 

Държавите от ЕС трябва да транспонират директивата в националното си законодателство до 28 декември 2023 г. - нещо, което често е проблем за изоставащите столици. 

Първият важен краен срок идва година след това, като дотогава всички устройства, с изключение на лаптопите, ще трябва да се съобразяват с правилата. Лаптопите имат срок до 28 април 2026 г. 

Комисията може да добавя други категории устройства към списъка чрез делегирани актове от 2025 г. и на всеки пет години след това. 

3. Къде остава Apple? 

Apple се противопостави категорично на новите правила, като в поръчано от нея проучване твърди, че екологичните ползи ще възлязат само на 13 млн. евро, но ще задушат технологичните иновации в областта на зареждането на стойност 1,5 млрд. евро. В своето становище по предложението Apple призова законодателите да избегнат това, "като преразгледат изцяло предложението или го изменят". 

Този аргумент не получи особена подкрепа и институциите на ЕС сключиха през юни общо споразумение за зарядното устройство. 

Въпреки недоволството си, главният маркетинг директор на Apple Грег Джосуак заяви през октомври на конференция на Wall Street Journal, че компанията ще се съобрази с изискванията. Пускането на пазара на iPhone 15 през есента е първата възможност да се премине към USB-C. 

4. Не преминаваме ли всички към безжични мрежи? 

Заповедта на ЕС да се премине към USB-C може да се окаже краткотрайна победа. Индустрията за смартфони се ориентира към технологията за безжично зареждане, при която магнитно поле прехвърля енергия от станция или подложка за зареждане към устройството, като се избягва необходимостта от порт за зареждане. 

Правилата на ЕС не разглеждат безжичното зареждане. Засега. Законодателите са добавили задължение за Комисията да представи до 28 декември 2026 г. доклад за технологията, но индустрията не чака. Apple и други големи производители на смартфони вече са приели стандарт - технологията с отворен код Qi, прокарана от индустриалната група Wireless Power Consortium. 

5. Ще помогне ли това за намаляване на електронните отпадъци? 

Освен че не е необходимо да се занимавате с търсене на зарядни устройства, приемането на общо зарядно устройство се представя като част от борбата с електронните отпадъци. Според първоначалните оценки на Комисията зарядните устройства представляват 11 000 тона електронни отпадъци годишно, или 0,3 % от общото количество. Окончателните цифри може да са по-високи, тъй като тези оценки не включват лаптопите, добавени по-късно към списъка от законодателите. 

Но базираната във Финландия компания Swappie, която продава ремонтирани iPhone-и, напоследък нарича правилата "сладко-горчив сценарий". Тя се опасява, че директивата ще направи невъзможна продажбата на телефони от страни извън ЕС без USB-C портове за зареждане, като по този начин ще прекъсне източника на реновирани телефони. 

"Индустрията за обновяване живее благодарение на снабдяването с устройства втора употреба, което означава, че всички регулации за цялостната индустрия на смартфоните в крайна сметка оказват пряко въздействие върху нашия достъп до доставки", се казва в изявление на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още