IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple: Ще се наложи да използваме единния стандарт за зареждане

Компанията вероятно ще въведе промяната не само в Европа, но и на глобално ниво

14:05 | 26.10.22 г. 1
Снимка: Nic Coury/Bloomberg
Снимка: Nic Coury/Bloomberg

Apple ще трябва да се съобрази със закона на Европейския съюз, който задължава електронните устройства да ползват единен стандарт за зареждане, известен като USB-C, потвърди маркетинговият директор на компанията, пише CNBC.

„Очевидно ще трябва да се съобразим“, коментира Грес Джосвиак, старши вицепрезидент на Apple по международния маркетинг.

В понеделник държавите членки на ЕС дадоха окончателното си одобрение за закона за общите зарядни устройства. Това означава, че до 2024 г. електрониката, включително мобилните телефони и таблетите, ще трябва да поддържат USB-C зареждане.

Одобрението от Европейския съвет дойде, след като други законодателни органи в блока гласуваха в полза на закона, който се разработваше в продължение на близо 10 години.

IPhone на Apple използва собственото си зарядно устройство, наречено Lightning charger. Съгласно новия закон на ЕС iPhone ще трябва да поддържа USB-C.

Джосвиак не разкрива кога Apple ще направи тази крачка със своите смартфони, но това ще трябва да се случи до 2024 г.

По-рано анализатори коментираха пред CNBC, че iPhone, планиран за 2023 г., може да бъде оборудван с UBS-C, както и че Apple вероятно ще въведе този стандарт глобално, а не само в Европа.

Според властите в ЕС правилата ще доведат до намаляване на отпадъците, тъй като няма да е необходимо потребителите да купуват ново зарядно с всяко ново устройство. Европейският съюз твърди, че решението ще намали производството и изхвърлянето на нови зарядни.

Джосвиак призна, че Apple и ЕС са имали „известно неразбирателство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Ябълковия стандарт ми се струва по-добър, ама щом са им извили ръцете - няма как. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още