IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС прие универсалното зарядно за мобилни устройства

На по-късен етап се очаква правилото да обхване и лаптопите

16:34 | 04.10.22 г.
Снимка: Michael Short/Bloomberg
Снимка: Michael Short/Bloomberg

Европейският парламент обяви, че е приел новите правила, които ще изискват въвеждането на универсално зарядно устройство за мобилни телефони, таблети и камери в Европейския съюз до 2024 г.

По този начин всички тези устройства ще могат да се зареждат с едно зарядно с USB тип C. От пролетта на 2026 г. лаптопите също ще трябва да бъдат снабдени с такъв вход.

Законът е приет на заседание на Европейския парламент с 602 гласа „за“, 13 „против“ и 8 „въздържал се“. Решението е част от усилията на Европейския съюз да намали електронните отпадъци на блока.

Новите правила изискват всички нови мобилни телефони, таблети, дигитални камери, слушалки, преносими игрови конзоли, преносими колонки, електронни четци, клавиатури, мишки, преносими GPS системи и лаптопи, които се зареждат с кабел, работещ с мощност до 100W, да бъдат оборудвани с UBS-C.

Освен това всички устройства, позволяващи бързо зареждане, вече ще имат еднаква скорост на зареждане, което означава, че потребителите ще могат да ги зареждат с което и да било съвместимо зарядно.

Потребителите ще могат да се информират от специални етикети относно характеристиките на зареждане на новите устройства. Така ще разбират по-лесно дали зарядните, с които разполагат, биха работили с конкрените модели.

Новината не е изненадваща, след като въпросът се обсъжда от няколко години. Производителите на смартфони с операционната система Android ползват предимно USB-C, ето защо големият потърпевш от промените ще е американският технологичен гигант Apple. Той използва собствен стандарт за зарядните на устройствата си.

По-рано Apple предупреди, че предложената промяна ще засегне иновациите и ще създаде планини от електронен отпадък, припомня Ройтерс.

От своя страна, ЕП твърди, че новите изисквания ще сложат край на т.нар. технологична „зависимост“, при която потребителите стават зависими от конкретен производител.

Европейската комисия прогнозира, че единното зарядно ще спести около 250 млн. евро на потребителите. Изхвърлените и неизползваните зарядни устройства в блока представляват около 11 хил. тона електронни отпадъци годишно.

Половината от зарядните, продадени с мобилни телефони през 2018 г., са съдържали USB micro-B конектор, 29% са имали USB-C, а 21% - Lightning конектор (стандартът на Apple), показва проучване на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още