IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn не успя да изпълни прогнозите за печалбата си за трето поредно тримесечие

Главният поддоставчик на Apple е негативно повлиян от слабия пазар на устройства с Android

11:45 | 11.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Hon Hai Precision Industry Co. не успя да изпълни прогнозите за печалбата си за трето поредно тримесечие, след като основният поддоставчик на Apple се поддаде на влиянието на слабия пазар на Android устройства, пише Bloomberg.

Компанията, известна още като Foxconn, която произвежда емблематичните устройства на Apple, отчете 12,8 млн. нови тайвански долара нетна печалба (417 млн. щатски долара) за първите три месеца на годината. За сравнение, средната прогноза на анализаторите беше за 29,8 млрд. нови тайвански долара. Приходите са се увеличили с близо 3 на сто през периода.

По-силните от очакваното продажби на iPhone през тримесечието до края на март все пак не са успели напълно да компенсират слабостта на пазара на смартфони с операционна система Android. Foxconn и индустрията за смартфони продължават да се борят с по-слабото търсене, докато потребителите се подготвят за потенциална рецесия.

Световните продажби на смартфони с Android се очаква да спаднат с 1,2% тази година заради по-слабото търсене и продължаващите макроикономически предизвикателства, предупреди компанията за пазарни проучвания IDC. Foxconn работи с редица производители на смартфони с Android – от Google до Xiaomi.

Foxconn диверсифицира своята верига на доставките като разшири производствения си капацитет извън Китай, където се намираха основните ѝ заводи, почти откакто Стив Джобс представи първия iPhone през 2007 г. Американският технологичен гигант устрои производството на iPhone в Индия до 7 млрд. долара през последната фискална година с помощта на основните си поддоставчици, включително Foxconn.

В дългосрочен план Foxconn е изправена пред предизвикателства, свързани с амбициите ѝ в сферата на електромобилите. Партньорството за 170 млн. долара с Lordstown Motors се разпадна, след като тайванският гигант заплаши да оттегли финансирането си. Случилото се подчертава предизвикателствата, които Foxconn изпитва, докато нарастващите разходи изяждат от вече слабите маржове на изискващия много работници бизнес със сглобяване на електроника.

Възстановяването на търсенето на сървъри би трябвало да подкрепи растежа на Foxconn с напредването на годината, написа анализаторът на Bloomberg Intelligence Стивън Цън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още