IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lordstown може да подаде молба за защита от фалит заради спор с Foxconn

Американският концерн се позова на несигурността относно инвестиционна сделка за 170 млн. долара с основния си акционер

12:33 | 02.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Lordstown Motors предупреди, че може да бъде принуден да подаде молба за защита от фалит поради несигурност относно инвестиционна сделка за 170 млн. долара с основния си акционер, тайванската Foxconn, което срина цената на акциите на базирания в Охайо производител с 23% в часовете преди старта на редовната търговия в понеделник, съобщава Ройтерс.

През ноември Foxconn сключи сделка с Lordstown, която осигури на тайванския концерн близо 20% дял срещу 170 млн. долара. Оттогава Foxconn е инвестирал 52,7 млн. долара в американската фирма и се въздържа от закупуване на още акции, позовавайки се на нарушение на споразумението от страна на Lordstown.

Foxconn изтъква, че ще изпълни задълженията си по споразумението и остава отворена за продължаване на преговорите и съвместната работа за постигане на взаимно приемлив резултат.

Спорът представлява пореден удар за американската компания, която се сблъсква с намаляващ паричен баланс и производствени предизвикателства. Lordstown обяви през февруари, че е произвела само 37 пикапа, от които е изтеглила 19 броя заради сервизна акция.

„Има сериозни съмнения по отношение на способността ни да продължим да функционираме като действащо предприятие“, признава концернът в документ, визирайки спора си с Foxconn относно инвестиционната сделка.

Без помощта на тайванците или финансиране от друг източник, Lordstown може да бъде принудена да подаде молба за защита от фалит или да прекрати дейността си. В момента двете компании преговарят за намиране на решение по казуса.

Lordstown отхвърли твърдението на Foxconn за нарушаване на споразумението, заявявайки, че искът се основава на известие за делистване, което борсата Nasdaq е изпратила до базирания в Охайо автомобилен производител.

Компанията сподели миналия месец, че известието не е имало незабавно въздействие върху акциите ѝ и разполага с време до 16 октомври отново да отговаря на правилата на Nasdaq.

"Действията на Foxconn са напълно неоправдани. Тяхното поведение довеde до материални вреди за компанията", изтъкват от Lordstown. „При липса на своевременно решение, ние ще предприемем всички необходими действия, за да защитим нашите бизнес интереси и да наложим всички наши права и средства за защита“, добавя компанията.

Инвестиционната сделка между Lordstown и Foxconn следва продажбата на завода на американската компания в Охайо за 230 млн. долара на тайванския концерн, тъй като последният се стреми да диверсифицира приходите си с фокус върху производството на електрически превозни средства.

Lordstown започна производството на своите електрически пикапи Endurance във фабриката миналия септември в сътрудничество с Foxconn.

Бившият завод на General Motors Co. е една от най-големите монтажни фабрики за производство на един вид автомобил в света с годишен производствен капацитет от около 320 хил. превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още