IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Lenovo се свиват трето поредно тримесечие

Основната причина е, че търсенето на персонални компютри продължава да се срива

13:21 | 24.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската Lenovo Group в сряда отчете 24% спад на приходите за тримесечието януари-март, което съвпадна с пазарните очаквания. Основната причина е, че търсенето на персонални компютри продължава да се срива, съобщава Ройтерс.

Най-големият производител на компютри в света заяви, че приходите през четвъртото тримесечие са възлезли на 12,63 млрд. долара, което е с 24% по-малко спрямо същия период година по-рано. Това е и трето поредно тримесечие на спад на годишна база.

Средната оценка на осем анализатори за приходите бе за 12,74 млрд. долара, показва анкета на Refinitiv.

За пълната година до края на март приходите са се свили с 14%, което е първото годишно понижение от 2019 г. насам.

Избухването на пандемията от Covid-19 даде голям тласък на продажбите на електроника, тъй като потребителите и компаниите се запасиха с оборудване или актуализираха продуктите си, за да се напаснат по-добре на промяната към работа от дома.

Приходите обаче започнаха да се свиват миналата година, след като търсенето започна да спада. За предишното тримесечие Lenovo отчете понижение на приходите от 24%, което е най-стръмното от 14 години.

Глобалните доставки на персонални компютри в индустрията се свиха с 29% през периода януари-март до 56,9 млн. единици, което е под данните за същия период на предпандемичните 2018 и 2019 г., показаха данните на изследователската компания IDC.

За да подобри маржовете на печалба, Lenovo разширява бизнесите си отвъд компютрите, например смартфони, сървъри и услуги в сферата на информационните технологии.

За цялата година до края на март тези бизнеси са се разраснали със 7% и сега формират около 40% от общите приходи.

Общата нетна печалба, разпределима между акционерите, за януари-март се е сринала със 725 до 114 млн. долара спрямо оценка на анализаторите за 212,49 млн. долара.

Цената на акциите на Lenovo спадна с 3,7% в сутрешната търговия преди представянето на резултатите спрямо понижение от 0,94% за основния индекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още