IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Nvidia предизвика рали на акциите, свързани с изкуствения интелект

Компанията се опитва да запази лидерството си на пазара на чипове с ИИ

07:56 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите, свързани с изкуствения интелект, повишиха стойността си по време на следборсовата търговия в САЩ, добавяйки близо 300 млрд. долара пазарна капитализация. Това се случи, след като производителят на чипове Nvidia даде прогноза за силен растеж и заяви, че засилва производството на полупроводници с изкуствен интелект, за да отговори на нарастващото търсене, предава Ройтерс. 

Цената на акциите на Nvidia нарасна с близо 28% след края на борсовата сесия до 391,50 долара - най-високото ѝ ниво в историята. Това увеличи пазарната ѝ капитализация с около 200 млрд. долара до над 960 млрд. долара, засилвайки лидерството на компанията от Силициевата долина като най-високо оценен производител на чипове в света и компанията с петата по големина пазарна капитализация на Wall Street.

"Предвид ентусиазма около изкуствения интелект и факта, ще Nvidia значително надмина очакванията за резултатите си за първото тримесечие и прогнозата за второто тримесечие, това дава реални доказателства, че изкуственият интелект реално набира сили", коментира Даниел Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust в Atlanta. Морган твърди, че Synovus притежава акции от Nvidia.

Nvidia даде прогноза за тримесечните си приходи, която се оказа с над 50% повече спрямо очакванията на Wall Street. Главният изпълнителен директор Йенсен Хуан заяви, че компанията "значително увеличава доставките, за да отговори на нарастващото търсене" на чипове за центрове за данни.

Стойността на книжата на други компании, свързани с изкуствения интелект, също преживяха рали, на фона на силния отчет на Nvidia.

Конкурентът Advanced Micro Devices записа 4% ръст на борсата. Microsoft и компанията майка на Google - Alphabet, които бързат да интегрират генеративен изкуствен интелект в своите търсачки, достигнаха 2% повишение.

Цената на акциите на разработчика на софтуер с изкуствен интелект C3.ai и Palantir Technologies, която наскоро пусна своя ИИ платформа с изкуствен интелект, се повишиха с по 8 на сто.

Интересът към изкуствения интелект нарасна значително тази година, след като OpenAI представи ChatGPT, привличайки милион потребители в рамките на седмица. Използвайки стари данни, изкуственият интелект може да генерира ново съдържание като текст, картини и софтуерен код.

Преди отчета на Nvidia оптимизмът за изкуствения интелект вече беше довел до 109% ръст на цените на акциите от началото на годината, превръщайки производителя на чипове в най-добре представящата се компания в S&P 500 от 1 януари насам.

Nvidia прогнозира, че приходите ѝ за текущото тримесечие ще достигнат 11 млрд. долара, плюс или минус 2%. Анализатори, анкетирани от Refinitiv, очакват приходи от 7,15 млрд. долара.

Приходите за тримесечието до 30 април са достигнали 7,19 млрд. долара. Анализаторите прогнозираха 6,52 млрд. долара. Продажбите на чипове за центрове на данни, създадени от Nvidia, са се изкачили до 4,28 млрд. долара, над очакваните 3,89 млрд. долара, сочат данни на FactSet.

Нетната печалба е нараснала до 2,04 млрд. долара, или 82 цента на акция, спрямо 1,62 млрд. долара, или 64 цента на акция, година по-рано. Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 1,09 долара на акция, над очакваните 92 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още