IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia прогнозира бум на изкуствения интелект и възстановяване на бизнеса с видеоигри 

Компанията за графични чипове може да получи тласък от нарастващото използване на чатботове с изкуствен интелект

09:52 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA
Снимка: EPA

Nvidia Corp. отчете рязък спад на тримесечната си печалба, но прогнозира възстановяване на бизнеса си, свързан с видеоигрите, и посочи популярните инструменти за генериране на езици с изкуствен интелект като потенциален стимул за бизнеса си.

Технологията за изкуствен интелект, която се превърна в гореща тема в Силициевата долина, е в „преломна точка", заяви главният изпълнителен директор Дженсън Хуан в разговор с анализатори, и може да увеличи стойността на пазара на чиповете на Nvidia, пише The Wall Street Journal. 

Според анализатори компанията е готова да се възползва от вълнението около т.нар. генеративни инструменти за изкуствен интелект, които обещават да създават разбираем текст с ограничено количество подсказки, което ще ѝ донесе известно облекчение от последвалия спад в търсенето на електроника и компютри, използващи нейните чипове.

Microsoft Corp. започна да използва един такъв инструмент в своята търсачка Bing, а други големи технологични компании работят по свои собствени версии. Усъвършенстваните чипове на Nvidia са единствените жизнеспособни продукти, които могат да се използват за създаването на тези системи за изкуствен интелект, заявиха анализатори на UBS в неотдавнашна бележка, като добавиха, че според тях инструментът ChatGPT, който Microsoft използва, изисква около 10 хил. графични чипа на Nvidia.

Главният финансов директор Колет Крес заяви, че Nvidia работи с всички големи доставчици на изчислителни облаци, сред които са Amazon.com Inc., Microsoft и Google на Alphabet Inc., по генеративни инструменти за ИИ. „Възможността е значителна и води до силен растеж в центъра за данни, който ще се ускори през годината", каза тя. 

Nvidia също така заяви, че стартира нов бизнес за облачни услуги, за да се възползва от нарастващия ентусиазъм за изкуствения интелект. Услугата, която ще се предлага чрез доставчици на изчислителни облаци, има за цел да направи разработването на инструменти за ИИ, включително чатботове, по-достъпно за редица предприятия, каза Хуан.

Nvidia изгради бизнеса си, като обслужва играещите на персонални компютри, които жадуват за графики с висока резолюция и бързи кадри, но през последните години се стреми да диверсифицира дейността си. Чиповете за графична обработка на Nvidia се оказаха подходящи за изчисления с изкуствен интелект и компанията се насочи към този пазар, тъй като машинното обучение и други приложения с изкуствен интелект станаха по-разпространени.

Nvidia съобщи още, че тримесечните ѝ приходи са спаднали с 21% на годишна база до 6,05 млрд. долара, а нетната печалба е намаляла повече от два пъти до 1,41 млрд. долара. Резултатите бяха по-добри от очакваните в проучване на FactSet сред анализатори.

За текущото тримесечие Nvidia очаква продажби на стойност 6,5 млрд. долара, което също надхвърли прогнозите на Wall Street.

Бизнесът с игри на Nvidia, който до последните тримесечия беше основният източник на приходи, отбеляза спад на продажбите с 46% спрямо предходната година, въпреки че те нараснаха в сравнение с предходния период.

„Геймингът се възстановява от постпандемичния спад", заяви Хуан в сряда.

Продажбите на чипове за центрове за данни са се увеличили с 11% до 3,62 млрд. долара, съобщи компанията. Макар че Nvidia и други производители на чипове се радваха на период на високи печалби в началото на пандемията, тъй като работещите вкъщи и учащите купуваха компютри и системи за игри, тази тенденция се обърна през последните месеци.

Акциите на Nvidia поскъпнаха с повече от 8% в следборсовата търговия.

Повишаването на лихвените проценти и периодът на продължителна висока инфлация свиха потребителските разходи, което доведе до рязък спад на продажбите на персонални компютри, смартфони и друга потребителска електроника. Според скорошна оценка на Morgan Stanley доставките на персонални компютри се очаква да намалеят с 12,5% през тази година. Според Gartner Inc. тези доставки вече са намалели с повече от 16% през миналата година.

Въпреки резултатите, които надхвърлиха очакванията, Nvidia отбелязва слабост в Китай. Продажбите на центрове за данни са намалели в сравнение с предходното тримесечие, каза Крес. Неотдавнашни мерки от страна на САЩ наложиха ограничения върху продажбата на най-модерните чипове на Nvidia в Китай, което според изявление на компанията от миналата година може да ѝ струва до 400 млн. долара от тримесечните продажби. Оттогава Nvidia разработва чипове за китайския пазар, които не са обект на ограниченията на САЩ.

Компаниите, занимаващи се с изчисления в облака, също са преустановили или свили силно разходите си в края на миналата година на фона на нарастващата икономическа несигурност, каза компанията.

Nvidia има за цел да разшири обхвата си на други пазари, включително виртуални светове, или т.нар. метавселена, и системи за автономно управление. През последното тримесечие приходите на компанията от автомобилостроене са се увеличили повече от два пъти до 294 млн. долара, докато приходите на подразделението, което съдържа предложенията ѝ за метавселената, спаднаха с 65% до 226 млн. долара.

Компанията също така управлява услуга за игри, която дава на хората достъп до високотехнологичен графичен хардуер от разстояние по интернет. Този бизнес получи тласък тази седмица, когато Nvidia подписа 10-годишен договор с Microsoft за добавяне на нейни игри към услугата. Microsoft, която продава конзоли за видеоигри Xbox, се стреми да се превърне в основен разработчик на игри чрез предложеното придобиване на Activision Blizzard Inc. за 75 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още