IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Nvidia надминаха прогнозите, бизнесът с центрове за данни стимулира растежа

Производителят на чипове обаче зададе слаба прогноза за приходите, тъй като бизнесът с видеоигри се забавя

12:52 | 17.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производителят на графични чипове Nvidia Corp. публикува приглушена прогноза и отчете рязък спад в тримесечните продажби, дължащ се на отслабващото потребителско търсене на чипове за видеоигри след бума от пандемията и настъпването на криптозимата.

В сряда най-голямата американска компания за чипове съобщи, че приходите ѝ са намалели със 17% за третото фискално тримесечие на годишна база до 5,93 млрд. долара, след като продажбите в сегмента на игрите са се свили повече от два пъти. Нетната печалба е била 680 млн. долара. Продажбите надхвърлиха очакванията в проучването на FactSet сред анализаторите, но нетната печалба – не, пише The Wall Street Journal.  

Много продукти на Nvidia са ползвани от хора, които са ги използвали за интензивния на изчисленията добив на криптовалути, което може да намали търсенето, заяви главният финансов директор на Nvidia Колет Крес. Добивът на криптовалути стана нерентабилен на фона на срива в цените на цифровите валути и други сътресения на този пазар. 

Компанията също така прогнозира продажби в размер на 6 млрд. долара за текущото тримесечие. Wall Street очакваше приходи в размер на около 6,1 млрд. долара.

„Бързо се адаптираме към макросредата, коригираме нивата на запасите и проправяме пътя за нови продукти", заяви главният изпълнителен директор Дженсън Хуан в изявление.

Акциите на компанията, които в сряда, преди публикуването на резултатите, затвориха със спад от 4,54%, поскъпнаха с около 1,07% в следборсовата търговия.

Nvidia и други производители на чипове бяха силно засегнати от нарастващия натиск върху потребителските разходи, включително високата инфлация и повишаващите се лихвени проценти, което предизвика вълна от съкращения на разходите и уволнения в цялата индустрия. Те се сблъскват и с обратното развитие на рязкото нарастване на търсенето на електроника, предизвикано от пандемията, която доведе до преминаване към режим на работа и учене от дома.

Също в сряда производителят на компютърни памети Micron Technology Inc. заяви, че намалява производствените си планове за следващата година и че работи за по-нататъшно свиване на капиталовите разходи, позовавайки се на неотдавнашното отслабване на пазарните си перспективи. Той се присъедини към списъка на производителите на чипове, които през тази година обявиха мрачни прогнози.

Продажбите на персонални компютри рязко спаднаха тази година, което ограничи ключовия пазар за чиповете на Nvidia, Intel Corp. и Advanced Micro Devices Inc. и др. По данни на International Data Corp. през третото тримесечие доставките на персонални компютри са се свили с 15%, което се отразява на общия спад в продажбите на електроника, тясно свързана с потребителския апетит.

За Nvidia натискът съвпада с пускането на ново поколение високопроизводителни графични чипове. Те предизвикаха силен интерес сред любителите на видеоигри, но производителите на електроника, които купуват от Nvidia, все още държат големи запаси от по-старо поколение чипове, които трябва да бъдат пласирани, за да се освободи място за новите. Производителят на чипове заяви, че очаква тази динамика да продължи през настоящото тримесечие, преди да се нормализира.

Nvidia е засегната и от новия контрол върху износа на САЩ, който засяга най-модерните ѝ чипове, предназначени за изчисления с изкуствен интелект в центровете за данни. През август компанията предупреди, че законодателството, което има за цел да ограничи възможностите на Китай за изкуствен интелект, може да намали продажбите ѝ за тримесечието с до 400 млн. долара. Оттогава фирмата започна да предлага алтернативни чипове в Китай, които са под праговете за производителност, които биха изисквали лиценз в САЩ. Крес заяви, че ограниченията са повлияли на тримесечните приходи, но че спадът е бил „до голяма степен компенсиран" от продажбата на алтернативни продукти в Китай.

Въпреки това компанията е направила разходи за запаси в размер на 702 млн. долара за тримесечието, което според Крес отчасти отразява загубеното търсене на нейните усъвършенствани чипове с изкуствен интелект, забранени за продажба в Китай. Търсенето в Китай като цяло е слабо и се очаква да остане такова и през настоящото тримесечие, добави тя.

Въпреки това предизвикателство Nvidia заяви, че приходите на подразделението ѝ за центрове за данни са нараснали с 31% до 3,83 млрд. долара през третото тримесечие, което отразява нарастващото използване на изкуствен интелект от компании, правителства и потребители.

Автомобилното подразделение на компанията отбелязва 86% скок в продажбите, въпреки че е един от по-малките сегменти на Nvidia, донесъл 251 млн. долара през тримесечието. Nvidia продава чипове, използвани в информационно-развлекателните системи на автомобилите, но през последните години се фокусира върху изграждането на своите възможности в областта на технологиите за самоуправление.
Борсовото представяне на производителите на чипове през 2022 г. Борсовото представяне на производителите на чипове през 2022 г.

Докато индустрията на чиповете преминава през корекция, за Nvidia предизвикателствата може да са по-краткотрайни. Новият чип с изкуствен интелект на компанията, насочен към преодоляване на ограниченията за износ в Китай, би трябвало да помогне за притъпяване на въздействието на новите ограничения там, а пазарът за новото поколение чипове изглежда силен през следващата година, заяви в бележка за клиентите си Стейси Расгон, анализатор от Bernstein Research.

Някои производители на чипове намалиха рязко разходите си, за да се справят с неблагоприятните условия на пазара, а Nvidia заяви, че забавя наемането на служители през тази година. Но оперативните разходи на Nvidia се увеличиха през третото тримесечие, което според компанията отразява ръста на служителите. Компанията очаква да запази тези разходи на същото ниво през следващите тримесечия, каза Крес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още