IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia предлага нов усъвършенстван чип за Китай, отговарящ на американския контрол върху износа

Концернът заяви, че продажбите на чипове в Китай на стойност около 400 млн. долара могат да бъдат засегнати през третото фискално тримесечие

09:55 | 08.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/RITCHIE B. TONGO
Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO

Американският производител на чипове Nvidia Corp предлага нов усъвършенстван чип за Китай, който отговаря на последните правила за контрол на износа, целящи да запазят авангардните технологии извън ръцете на Пекин, потвърди компанията в понеделник пред Ройтерс. 

Чипът, наречен A800, представлява първото официално усилие на американска компания за полупроводници да създаде усъвършенствани процесори за Китай, които да отговарят на новите търговски правила на САЩ. Nvidia заяви, че ограниченията за износа могат да ѝ струват стотици милиони долари приходи.

В началото на октомври САЩ забраниха износа на усъвършенствани микрочипове и оборудване за производството им от китайските производители на чипове, което е част от усилията за ограничаване на китайската полупроводникова индустрия и на свой ред - на военната.

В края на август Nvidia и Advanced Micro Devices Inc. съобщиха, че техните усъвършенствани чипове, включително чипът за центрове за данни A100 на Nvidia, са добавени в списъка за контрол на износа от Министерството на търговията на САЩ. Чипът A800 на Nvidia може да се използва вместо A100, като и двата са графични процесори.

Подобни усъвършенствани чипове могат да струват хиляди долари всеки.

„Графичният процесор Nvidia A800, който започна да се произвежда през третото тримесечие, е друг алтернативен продукт на графичния процесор Nvidia A100 за клиентите в Китай. A800 отговаря на ясния тест на правителството на САЩ за намален експортен контрол и не може да бъде програмиран така, че да го надхвърли", заяви говорител на Nvidia в изявление за Ройтерс.

Nvidia отказа да коментира дали се е консултирала с Министерството на търговията за новия чип. Говорител на Министерството на търговията отказва да коментира темата. 

Поне два китайски уебсайта на големи производители на сървъри предлагат чипа A800 в своите продукти. Един от тези продукти преди това е използвал чипа A100 в рекламни материали.

Уебсайт на дистрибутор в Китай описва подробно спецификациите на A800. Сравнението на възможностите на чипа с A100 показва, че скоростта на трансфер на данни между чиповете е 400 гигабайта в секунда при новия чип, което е по-малко от 600 гигабайта в секунда при A100. Новите правила ограничават скоростта от 600 гигабайта в секунда и нагоре.

„A800 изглежда е преработен графичен процесор A100, създаден, за да избегне неотдавнашните търговски ограничения на Министерството на търговията", казва Уейн Лам, анализатор в CCS Insight, основавайки коментарите си на спецификациите, споделени от Ройтерс, и отбелязвайки, че осем е щастливо число в Китай.

„Китай е значителен пазар за Nvidia и е много разумно да преконфигурираш продукта си, за да избегнеш търговските ограничения", казва Лам.

Той добави, че комуникационните възможности на A800 представляват явно понижение на производителността за центрове за данни, където се използват хиляди чипове.

Централата на Nvidia в Санта Клара, Калифорния. Снимка: Paul Morris/Bloomberg Topics Централата на Nvidia в Санта Клара, Калифорния. Снимка: Paul Morris/Bloomberg Topics

Големите китайски производители на сървъри Inspur и H3C, които предлагат сървъри с новите чипове, не са отговорили на запитванията за коментар. Не е отговорил и дистрибуторът на чипове OmniSky, който публикува спецификациите на A800 онлайн.

Nvidia заяви, че продажбите на чипове в Китай на стойност около 400 млн. долара могат да бъдат засегнати през третото фискално тримесечие, което приключи през октомври, поради ограниченията за чиповете от висок клас. Наличието на заместващ чип може да помогне за намаляване на финансовия удар. Компанията ще отчете тримесечните си резултати на 16 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още