IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля задължителна забрана за използване на 5G оборудване на Huawei

Нови правила, налагащи забрана, е малко вероятно да бъдат въведени преди изтичането на петгодишния мандат на настоящата ЕК през 2024 г.

07:46 | 07.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

ЕС обмисля задължителна забрана за държавите членки да използват в своите 5G мрежи компании, за които се смята, че представляват риск за сигурността, включително китайската телекомуникационна група Huawei, пише Financial Times, като се позовава на служители, запознати с обсъжданията.

Този ход се случва в момент, когато в Брюксел се засилва загрижеността, че някои национални правителства протакат работата по въпроса, твърдят източниците пред Financial Times. 

Само една трета от страните от ЕС са забранили на Huawei да участва в критични части от 5G комуникациите на блока въпреки препоръките, изложени от Брюксел, за изключване на високорискови доставчици от технологични инвестиции, заяви Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар на ЕС, пред министрите на телекомуникациите на блока на среща миналия петък. „Това е твърде малко. И това излага на риск колективната сигурност на съюза", каза той.

Препоръките, които бяха единодушно приети от държавите членки през 2020 г., варират от изисквания за сертифициране до диверсификация на доставчиците.

Насоките не съдържат забрана, но хора, които са пряко запознати с въпроса, заявиха, че ЕС може да въведе задължителна забрана за компании, за които се счита, че представляват риск за сигурността, като Huawei, ако държавите членки, включително Германия, продължат да се бавят.

Европейската комисия отказва да коментира темата. Предвижда се следващата седмица изпълнителният орган на блока да докладва за напредъка в целия блок при изпълнението на препоръките.

Нови правила, налагащи забрана, е малко вероятно да бъдат въведени преди изтичането на петгодишния мандат на настоящата Европейска комисия през 2024 г., предвид времето, необходимо за получаване на подкрепата на Европейския парламент и държавите членки за всеки нов закон.

Huawei пояснява, че се противопоставя на политизирането на оценката на киберсигурността. „Оценяването на рисковете за киберсигурността, без да се придържаме към технологичните стандарти, или изключването на конкретни доставчици от системата без подходяща технологична оценка, е нарушение на принципите на справедливост и недискриминация, а също и против законите и разпоредбите на Европейския съюз и неговите държави членки“. 

„Нито един съд досега не е установил, че Huawei е участвала в злонамерена кражба на интелектуална собственост, нито е изисквал от Huawei да плати обезщетение за нарушаване на чужда интелектуална собственост“, се казва още в позицията на китайската компания

Вашингтон обвинява Huawei по-специално, че е престъпно предприятие, което е крадяло интелектуална собственост от американски компании, нарушавало е санкциите срещу Северна Корея и е правило неверни изявления пред ФБР. САЩ призовават съюзниците си да забранят достъпа на компанията до тяхната критична комуникационна инфраструктура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още