IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Telekom и Huawei са имали план за избягване на щатските санкции

Подробностите на споразумението показват взаимната зависимост между германската компания и нейния китайски доставчик

10:49 | 22.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Това е новина, която трябва да накара не само правителството в Берлин, но и това във Вашингтон да ѝ обърне внимание. Deutsche Telekom и китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei са сключили през 2019 г. пакт, който би могъл да заобиколи американските санкции. Това става ясно от договора, разкрит от германския Handelsblatt. 

Подробностите на споразумението показват взаимната зависимост между германската компания и нейния китайски доставчик.  

Целта е била да се предотврати „потенциален риск за доставките по отношение на продукти на Huawei, които съдържат компоненти от САЩ". Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп беше включил Huawei в черния списък - следователно Deutsche Telekom вероятно се е опасявала, че ще бъде отрязана от доставките на компоненти.  

Поради това е договорено важните резервни части да се съхраняват и управляват на европейския континент. По този начин бизнес отношенията е нямало да зависят от преценката на американците.  

От една страна, американците вероятно няма да се зарадват на този пакт, но в същото време той вероятно ще предизвика известно смущение и в Берлин. В крайна сметка се предполага, че германските компании трябва да намалят зависимостта си от Китай. В началото на месеца германското правителство обяви, че ще разгледа по-внимателно използването на технологията на Huawei в 5G мрежата. А телекомуникационните компании вероятно ще бъдат принудени да намерят нов начин за работа с партньорите си от Далечния изток в дългосрочен план. 

„Сделката представлява активно сътрудничество за защита на силно проблематични бизнес отношения", казва Андрю Смол от German Marshall Fund.

Deutsche Telekom не коментира директно темата

Договорът между Deutsche Telekom и Huawei е с дата 11 април 2019 г. и следва да бъде автоматично подновен след две години. В допълнение към германския пазар, дъщерните дружества на Deutsche Telekom в Полша, Австрия или Унгария очевидно също са се възползвали от хеджирането. Както Handelsblatt научи от индустриални кръгове, подобни споразумения биха могли да се прилагат и в момента. 

Германският концерн не коментира директно този въпрос, но обяснява пред Handelsblatt: „По принцип винаги се опитваме да сключваме договори с всички големи производители, за да осигурим възможност за доставки“. Те имат „задължението да се грижат за осигуряване на безопасна и безпроблемна работа". Huawei отказа да коментира :конкретни договорености с клиенти", но подчерта, че има повече от десетгодишен опит в „осигуряването на стабилни вериги за доставки".

Пактът за санкции на Deutsche Telekom е реакция на решението на правителството на САЩ при президента Доналд Тръмп: американците включиха Huawei в черния списък през 2019 г. Оттогава американските компании се нуждаят от специално разрешение, за да доставят на китайската компания, например микрочипове от Intel и Qualcomm. 

Базираният в Бон германски концерн очевидно се е опасявал от трудности при доставката на мрежови компоненти. Другите големи германски мрежови оператори, Vodafone и Telefónica, също продължиха да поддържат отношенията си с Huawei въпреки санкциите на САЩ. 

Но фактът, че германската държава и днес е основен акционер в Deutsche Telekom, прави споразумението на телекома с Huawei "особено тревожно" за САЩ, обяснява експертът по Китай Андрю Смол. Нито Vodafone, нито Telefónica пожелаха да разкрият дали са сключили споразумения, подобни на това на германската компания с Huawei. 

Фактът, че отношенията с Deutsche Telekom са имали стратегическо значение за Huawei, се вижда от това, че китайците са били готови да направят значителни отстъпки. Например договорът предвижда, че Huawei ще поеме „всички разходи във връзка със съхранението на резервни части" и ще вземе обратно мрежовите компоненти „безплатно", ако Deutsche Telekom не се нуждае от тях.

Предвидени са и разпоредби в случай, че в продуктите на Huawei бъдат открити устройства за шпионаж или саботаж, като например задни вратички или така наречените "kill switches": Huawei се съгласява да плати обезщетение - по принцип в неограничен размер. За целите на споразумението са били анализирани около 4 000 продукта на Huawei - сред тях освен компоненти за съществуващите мобилни мрежи 4G очевидно са и компоненти за фиксираната мрежа, както и за новата, супербърза инфраструктура 5G.

В германските правителствени кръгове пактът е подложен на остра критика: „Да складираш мрежови компоненти в складове на Huawei е все едно да складираш природен газ в „Газпром", казват източници от Берлин, намеквайки за катастрофалното решение да се продаде най-голямото германско газохранилище на руската енергийна компания. В момента германското правителство се стреми да намали зависимостта си от Китай.

С тесните си връзки с Huawei Deutsche Telekom поема клъстерен риск, който противоречи на правителствената политика. „Сериозен пропуск от страна на ръководството е, че не е преминало навреме към европейски доставчици", критикува експертът по външна политика на социалдемократите Нилс Шмид, който изигра решаваща роля в оформянето на дебата за Huawei в Берлин. „Бих очаквал една корпорация да действа по-предвидливо“, коментира той.

През 2019 г., когато пактът е бил скрепен, тогавашният ръководител на работническия съвет на телекома Йозеф Беднарски публично предупреди да не ставаме зависими от китайските производители. „В средносрочен план" трябва да се „справим без" Huawei, поиска Беднарски в едно интервю. Неговите наследници засега не желаят да коментират темата.

По онова време критиките до голяма степен се пренесоха върху ръководството. Главният технологичен директор Клаудия Немат, която наскоро бе намесена като потенциален наследник на главния изпълнителен директор Тим Хьотгес, изцяло разчиташе на партньорството с китайците. Към днешна дата продуктите на Huawei са не само евтини, но по мнението на мрежовите оператори и технологично по-добри от тези на конкуренти като Ericsson или Nokia.

Deutsche Telekom, Vodafone и Telefónica обикновено разчитат на няколко доставчика. По онова време те се съгласиха да премахнат компонентите на Huawei поне от основната си мрежа. Тя се счита за критична, тъй като организира мрежата и особено чувствителните данни протичат заедно в нея. Въпреки това технологията на Huawei продължава да се инсталира в много по-голямата антенна мрежа - особено при Deutsche Telekom. В хода на преминаването към технологията 5G обаче границата между двете части на мрежата става все по-неясна.

Фактът, че германското правителство иска да предприеме действия срещу използването на технологията на Huawei, предизвиква раздразнение в индустрията. Дискусията за изключването на отделни компании от германския пазар „отклонява вниманието от истинското предизвикателство", заяви пред Handelsblatt Бернхард Роледер, главен изпълнителен директор на асоциацията за цифрови и телекомуникационни технологии Bitkom. Германия по-скоро трябва да „изгради собствени умения и компетенции в областта на ключовите цифрови технологии".

Телекомуникационните компании са убедени, че винаги са действали законно и в съответствие с политическите насоки на федералното правителство.

Засега нито един от големите мрежови оператори не планира пауза в разширяването или дори спиране; Vodafone и Telefónica искат засега да продължат да поръчват от Huawei. Очевидно това се отнася и за Deutsche Telekom, чиято стратегия за доставчиците разчита в особено голяма степен на китайците. Представителите на федералното правителство в надзорния съвет винаги са одобрявали този подход, се твърдеше през миналата седмица в средите на компанията. Затова и сега учудването е голямо.

Huawei винаги е подчертавала, че отговаря на най-високите изисквания за сигурност. Критиците обаче изтъкват китайската правна ситуация, която принуждава компаниите да си сътрудничат с органите за сигурност на Народната република.

Затова западните разузнавателни служби предупреждават да не се използват технологиите на Huawei. Въпреки това досега няма конкретни доказателства за опити за шпионаж или саботаж. Все пак ЕК призовава към предпазливост: „Държавите членки, които все още не са наложили ограничения на високорисковите доставчици, трябва да го направят незабавно, тъй като загубеното време може да увеличи уязвимостта на мрежите на ЕС", препоръча тя миналата есен.

Натискът от страна на САЩ за налагане на санкции също се засилва. Президентът Джо Байдън не се е отклонил от курса на своя предшественик Тръмп, а напротив. Само преди няколко седмици служител на американското правителство посочи пред Конгреса, че политиката на Huawei ще бъде „преразгледана". Според съобщения в американските медии администрацията на Байдън обмисля да откъсне Huawei от всички американски доставчици. Затова западните разузнавателни служби предупреждават да не се използват технологиите на Huawei. Снимка: Bloomberg Затова западните разузнавателни служби предупреждават да не се използват технологиите на Huawei. Снимка: Bloomberg

Не само прекият бизнес с Huawei ще бъде напълно забранен, но и износът към международни посредници, които доставят стоки на Huawei, след това също няма да бъде възможен. Неотдавна Федералната комисия по комуникациите (FCC) забрани на американските мобилни оператори да използват федерални средства за мрежово оборудване на Huawei.

Марк Уорнър, ръководител на влиятелната комисия по разузнаване в Сената на САЩ, призовава ЕС да се присъедини към САЩ и други „съюзници със сходно мислене" в борбата с китайското технологично господство. „Американците не могат да се справят сами", заяви Уорнър пред Handelsblatt. „Нуждаем се от съюз на желаещите за технологично сътрудничество", посочи той.

„Никой не може да иска Китайската комунистическа партия да определя стандартите и правилата за изкуствения интелект. Не мога да си представя по-страшен сценарий от това технологиите да бъдат контролирани по авторитарен начин“, каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още