IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компании за чипове преговарят с властите в САЩ заради политиката към Китай

Хардуерните фирми настояват за разхлабване на подхода към азиатската страна

12:21 | 18.07.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Ръководителите на американски компании за чипове са се срещнали с представители на администрацията на американския президент Джо Байдън, за да обсъдят политиките по отношение на Китай, обявиха от Държавния департамент и източници на Ройтерс. В рамките на срещата най-влиятелната лобистка група в индустрията за полупроводници е настояла за спиране на повечето обмисляни ограничения.

Държавният секретар Антъни Блинкен е разговарял с главни изпълнителни директори на компании за чипове и представители на веригата на доставките след скорошното си пътуване до Китай, коментира говорител.

Министърът на търговията Джина Раймондо, директорът на Националния икономически съвет Лаел Брейнард и директорът на Съвета за национална сигурност Джейк Съливан са сред другите правителствени представители, които са се срещнали с лидерите на Intel, Qualcomm и Nvidia, твърди източник, запознат със срещите.

Индустрията за чипове се стреми да защити печалбите си в Китай, докато администрацията на Джо Байдън обмисля нов кръг от ограничения върху износа на чипове към азиатската страна. Миналата година Китай беше отговорен за покупки на полупроводници на стойност 180 млрд. долара, което е над една трета от общо 555,9 млрд. долара в световен мащаб, сочат данни на Асоциацията на индустрията за полупроводници (SIA).

Блинкен се е опитал „да сподели своята гледна точка относно индустрията и проблемите с веригата за доставки, особено след неотдавнашното си посещение в Китай“ и „да чуе директно от тези компании за това как виждат проблемите с веригата за доставки, за това как виждат правенето на бизнес в Китай“, коментира на брифинг говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Преговорите с представителите на правителството включват и въпросите за ускоряване изплащането на държавни пари, заделени за фирмите за полупроводници, включени в Закона за чиповете, както и гарантиране, че политиката на САЩ не изключва фирмите за чипове от доходоносния китайски пазар, споделя втори източник, запознат с въпроса.

Раймондо следи програмата за субсидиране на производството на чипове на стойност 39 млрд. долара, одобрена от Конгреса миналата година. Законът за чиповете също така създаде 25% инвестиционен данъчен кредит за изграждане на заводи за полупроводници, който се оценява на 24 млрд. долара.

Същевременно американското правителство е фокусирано върху достъпа на Китай до най-модерните чипове с изкуствен интелект, коментира източникът, допълвайки, че Вашингтон изглежда близо до затягане на правилата за това каква изчислителна скорост могат да имат такива чипове, но все още не е избрал конкретен праг.

По-рано в понеделник базираната в САЩ SIA призова администрацията на Байдън да се „въздържа от по-нататъшни ограничения“ върху продажбите на чипове в Китай и призова администрацията да позволи „индустрията да продължи да има достъп до китайския пазар – най-големия търговски пазар в света за обикновени полупроводници“.

Администрацията на Байдън обмисля актуализиране на широкообхватните правила, наложени през октомври, за да възпрепятства китайската индустрия за чипове. Освен това иска да въведе нова изпълнителна заповед, ограничаваща някои изходящи инвестиции.

Министерството на търговията и Белият дом са отказали да коментират въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още